Під Луганськом буддисти будують Пагоду Миру - найвищу в Східній Європі
Під Луганськом буддисти будують Пагоду Миру - найвищу в Східній Європі

Під Луганськом буддисти будують Пагоду Миру - найвищу в Східній Європі

20:31, 04.04.2013
4 хв.

У селі Паньківка 30 березня японський буддист Дзюнсей Терасава освятив місце під будівництво Ступи, заввишки 30 метрів.

У селі Паньківка Слов`яносербського району Луганської області 30 березня було освячене місце під будівництво буддійської Ступи - Пагоди Миру.

Церемонію освячення очолив Дзюнсей Терасава - японський буддист, сенсей ордена Ніппондзан Меходзі, який спеціально для цього відвідав Україну.

Як розповів «УНІАН-Релігії» настоятель буддійського храму в селі Паньківка - чернець Сергій Жданкін, ідея будівництва першої в Східній Європі Пагоди Миру в селі Паньківка, на березі річки Сіверський Донець, в декількох кілометрах від кордону з Росією, прийшла українським буддистам ще в 2003 році.

Відео дня

Земельну ділянку було виділено буддійській громаді ордена Ніппондзан Меходзі в 2008 році. Сам орден учнів Дзюнсея Терасава існує в Україні з 1991 року.

Дзюнсею Терасава подобається на Луганщині, він називає її «чистою землею».

Місце для будівництва Ступи було обрано не випадково. Тут з 2003 року знаходиться буддійський храм. А неподалік від нього - давній скіфський курган.

Напевно мало кому відомо, але саме в цьому буддійському храмі знаходиться частинка праху Будди Шак`ямуні - засновника буддійського вчення. Україна - єдина країна Східної Європи, яка має цю буддійську святиню.

Її подарував українським буддистам сам Дзюнсей Терасава. Він побачив бажання місцевих ченців побудувати ступу, і вирішив піднести частинку праху в дар. На Луганщину святиня потрапила 2001 року.

Для участі в церемонії освячення зібралися гості з Києва, Луганська, Одеси, Єнакієво і ближнього зарубіжжя.

Буддисти називають останки Будди «шаріра» - це останки після спалення тіла. На хінді «шаріра» означає «тіло».

Буддисти вірять, що шаріра - це і є Будда, і вшановують останки як самого вчителя, який почив близько 2500 років тому. За традицією їх закладають у фундамент ступи.

Громада сподівається, що Ступа зі священними останками Будди в майбутньому стане місцем паломництва, і до неї будуть приїжджати буддисти зі всієї Східної Європи.

Згідно проекту Ступа буде являти собою споруду діаметром 50 метрів і висотою 30 метрів - з 10-ти поверховий будинок.

За словами ченця Сергія, Сенсей Терасава запропонував прикрасити Ступу зображеннями левів і грифонів - тварин, шанованих скіфами, що жили на території України.

Від інших Ступ її буде відрізняти сферична, куполоподібна форма, що повторюватиме контури кургану.
Взагалі, Ступа являє собою архітектурну споруду у вигляді півсфери зі шпилем без вікон і дверей. Буддисти вважають, що Ступа - метод поширення миру і процвітання для тієї землі, де вона побудована.

Ступ, побудованих орденом Ніппондзан Меходзі, налічується понад півсотні, більшістю вони знаходяться в Японії та Індії. Найближча ступа ордена знаходиться у Відні (Австрія).

Традиція спорудження буддійських ступ - це продовження теми скіфських курганів, поховань царського роду. На території сучасної України їх тисячі, багато збереглися до наших днів.

Вівтар у буддійському храмі в селі Паньківка, де зберігаються частки тіла Будди.

Будда Шак`ямуні належав до стародавнього скіфського роду і був сином царя, його тіло було спалено, а останки розподілені між 8 іншими царями, кожен з яких спорудив на своїй землі курган - ступу, монолітну споруду, в основу якого було закладено шаріру.

У III ст. до нашої ери імператор Ашока відкрив стародавні ступи, а шаріру розподілив в нові ступи, які звелів побудувати на території своєї імперії. Він розіслав посланців з останками Будди і в інші країни. Деякі з них, ймовірно, побували на території України.

Антон Скворцов - для «УНІАН-Релігії».

Фото надані буддійською громадою ордена Ніппондзан Меходзі.
 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся