Мавзолей-мечеть Тадж-Махал, побудований в 17-м столітті нащадком Тамерлана - імператором Шах-Джаханом в пам`ять про свою дружину Мумтаз-Махал, уособлює безмежну любов правителя до своєї другої половини і розглядається як освідчення в коханні.
       Уперше Саїд задумав зробити копію Тадж-Махала ще 22 роки тому і з тих пір виношував цю ідею.
У репліці «Тадж-одержимого» Саїда до дрібниць повторені всі особливості перлини мусульманського мистецтва в Індії. Кожен, хто брав участь у створенні «Тадж-2012», кілька разів відвідував оригінальну мечеть в Агрі, щоб сфотографувати пам`ятник старовини і прорахувати всі його деталі.
50-річний Саїд Ханіф разом зі своєю командою добровольців з 35 чоловік протягом 18 місяців працювали над зведенням вишуканого Тадж-Махала. На створення «Тадж-2012» пішло 420 кг коштовних металів і 8 діамантів.
       Заввишки 1,06 метра «Тадж-2012» включає в себе 25 куполів, його двері розписані арабської каліграфією і стоїть він на п`єдесталі з 20 тисяч срібних плиток. Розкішна репліка складається з 20 кг золота і 399 кг срібла. Кілограм, що лишився, містить кріплення і діаманти. Сьогодні Ханіф додає останні штрихи до практично завершеного шедевру.
Саїд вклав цілий статок у свій доробок і має намір його продати наступного року приблизно за трохи більше як 18 мільйонів доларів.

http://libymax.ru/?p=51018