Духовний лідер монголомовних народів Богдо-Геген IX перебуває в стані посмертної медитації "тукдам". Про це повідомив Хонгор Ельбіков - помічник Верховного лами Калмикії Тело Тулку Рінпоче.

"Після відвідування його святості Богдо-Гегена Верховний лама Калмикії розповів, що духовний лідер Монголії безумовно перебуває в медитації "тукдам", і його свідомість ще не покинула тіло, незважаючи на те, що його дихання зупинилося два дні тому. Немає ні найменших ознак розкладання, і створюється враження, ніби вчитель занурений у спокійний сон", - сказав Х.Ельбіков.

Тело Тулку Рінпоче підкреслив, що відхід Богдо-Гегена, незважаючи на важку і тривалу хворобу, був спокійним і умиротвореним.

Відео дня

Богдо-Геген помер у своїй резиденції в монгольській столиці Улан-Баторі 1 березня на 80-му році життя. За станом його святості спостерігають високі буддійські лами Тукс Рінпоче, Осер Рінпоче та Кундалінг Рінпоче, а також син духовного лідера, що прибули в Монголію близько 20 днів тому за запрошенням Богдо-Гегена, пояснив він.

За його словами, "тукдам" (в перекладі з тибетської - святий розум) - посмертний стан, в якому досвідчений тантричний практик, що за життя займався медитаціями у стадії завершення анутарайога-тантри (виший йога-тантри), здатний розпізнати щонайтонше ясне світло, яке стає для нього об`єктом медитації. Незважаючи на те, що факт смерті вже зафіксований, а серцебиття і кровообіг зупинилися, тіло такого практика зберігає свіжість аж до моменту остаточного виходу тонкої свідомості з тіла.

"Цей стан поки не має наукового обгрунтування. За бажанням його святості Далай-лами XIV в Індії спільно з вченими лабораторії мозку Вісконсинського університету США розробляється проект з дослідження стану "тукдам". Буддійські лами і вчені стали спостерігати за посмертним станом тантричних практиків", - сказав Х.Ельбіков.

Він також зазначив, що оскільки свідомість Богдо-Гегена ще не покинула тіло, не обговорюються і питання, пов`язані з кремацією. "Віруючим рекомендується молитися про те, щоб Богдо-Геген після свого відходу зміг безперешкодно знайти нове переродження і продовжити здійснювати діяння на благо всіх істот", - додав співрозмовник агентства.

У центральному хурулі (храмі) Калмикії "Золота обитель Будди Шак`ямуні" у зв`язку з кончиною Богдо-Гегена був оголошений триденний траур. Глава республіки Олексій Орлов направив свої співчуття Далай-ламі XIV.

"Жителі Калмикії глибоко шанують пам`ять про візити Богдо-Гегена в степову республіку, що слугували потужним поштовхом до розвитку буддизму в нашому регіоні", - наголошується в посланні глави республіки.

Халха Джецун Дамба Рінпоче в чотирирічному віці був визнаний реінкарнацією великого Богдо-Гегена Монголії. Починаючи з 1997 року, він неодноразово дарував вчення в буддійських регіонах Росії, в тому числі і в Калмикії.

NEWSru.