В Елісті в квітні виступить із лекціями професор Колумбійського університету (США) Роберт Турман - батько відомої голлівудської актриси Уми Турман. Про це розповів верховний лама Калмикії Тело Тулку Рінпоче. Роберт Турман планує також побувати на батьківщині свого духовного вчителя Геше Вангьяла - в селищі Шин-Мер Кетченеровського району республіки.
Тело Тулку Рінпоче висловив радість з приводу майбутнього візиту професора Турмана і зізнався, що сподівається почути з його вуст про практику тантричного божества Гухьясамаджі. Гухьясамаджі - одне з ранніх тантричних присвят буддизму, яке Будда Шак`ямуні повідав індійському раджі, який попросив навчити його такому методу досягнення пробудження, для практики якого не потрібно було б залишати багатство, дружин і владу.
Роберт Турман - американський письменник, громадський діяч і вчений, є близьким другом Далай-Лами XIV і главою Тибетського дому, організації, що представляє в США тибетське спадщину.
В молодості Роберт кинув Гарвард і помандрував на пошуки істини в Індію. Повернувшись в США на похорон свого батька, Турман познайомився з Геше Вангьялом, етнічним калмиком, що навчався в Тибеті. Пізніше саме він представить Турмана Далай-Ламі.
У 1964 році 24-річний Турман став першим американцем-монахом тибетської буддійської традиції, що прийняли обітниці від самого Далай-Лами. Після п`яти років чернечого життя Турман, за порадою Геше Вангьяла, склав з себе чернечі обітниці, проте він не залишив свою практику і вивчення буддизму, повідомляє NEWSru.