Буддійський чернець, відомий за життя як “живий Будда Сопа", здійснив акт самоспалення у неділю (8 січня) в повіті Дарлаг Голог-Тибетського автономного округу провінції Цинхай у північно-західному Китаї, повідомляє РІА «Новости» з посиланням на китайське офіційне агентство Сіньхуа.

Раніше Сіньхуа повідомляло, що у п`ятницю (6 січня) в провінції Сичуань на південному заході КНР два колишніх буддистських ченців з монастиря Кирті також здійснили акти самоспалення. Один з них, 22-річний хлопець, підпалив себе на перехресті центру повіту, його у тяжкому стані госпіталізовано. Незабаром після цього інший молодий чоловік, 18 років, підпалив себе у готельному номері. Він помер на місці.

Як повідомляє агентство, ще один подібний випадок стався у неділю вранці. Чернець на ім`я Няге Соднам-джубдзе підпалив себе на одному з перехресть селища Цзимай. Він помер на місці.

Відео дня

Соднам-джубдзе народився у 1972 році, він був ченцем з монастиря Нямо (школа Гелугпа). Сіньхуа повідомляє, що за життя чернець був відомий як “живий Будда Сопа". Його тіло передане рідним і шанувальникам для організації похорону.

Раніше у понеділок західні ЗМІ і правозахисні організації повідомили, що тіло загиблого Сопи було повернене його прихильникам після протестної демонстрації за участі сотень тибетців.

За останній рік це вже, щонайменше, 15 випадок самоспалення серед ченців. Зазвичай, такі НП відбуваються у населених тибетцями районах країни.

Далай-лама втік до Індії у середині 50-х років після придушення антикитайського і антикомуністичного повстання у Тибеті. З 1959 року він проживає у Дхармасалі (Індія).

Офіційний Пекін вважає, що своєю діяльністю далай-лама прагне "відчужити” Тибет - "невід`ємну частину" території Китаю. В офіційних китайських ЗМІ Далай-ламу називають не простим релігійним діячем, а людиною, яка "займається розкольницькою діяльністю".

Західні правозахисні групи називають самоспалення актами протесту проти китайської влади.