Пожежа великої сили спалахнула під час молитовного зібрання хіджра 20 листопада на сході від Нью-Делі. Щонайменше, 14 членів касти хіджра загинули у вогні, ще 40 отримали поранення, повідомляє місцева поліція.
Під час молитовної церемонії несподівано спалахнув вогонь і поширився на тимчасові намети, ставши причиною пожежі, що забрала людські життя. Пожежа почалася на кухні при одному з наметів і вона, мабуть, виникла через коротке замиканням, повідомляє агентство KIPA-APIC з посиланням на Press Trust of India.
Члени громади хіджра зібралися на молитовну церемонію, якою закінчувалось триденне релігійне свято.
Хіджра - одна з каст недоторканних в Індії, Бангладеш та Пакистані, в яку входять представники т.зв. «третьої статі». Під час чергового перепису населення в Індії хіджра зажадали визнати їх третьою статтю, відмовившись реєструватися як «чоловіки» або «жінки». Це громада чоловіків, які одягаються і чинять як жінки, називаючи себе жіночими іменами, але не відносять себе ні до однієї статі. Багато хто з них поклоняються язичницькій богині Бахучара Мата. Чисельність хіджра за різними оцінками коливається від 50 тисяч до 5 мільйонів.
Згідно зі звичаєм чоловік стає хіджра, пройшовши через ритуал кастрації, зазвичай від рук іншого старшого члена громади. В даний час ця операція вважається незаконною в Індії і проводиться нелегально.
Хіджра мають культовий статус: бездітні жінки просять у них благословення, хіджри приходять (часто без запрошення) на весілля, святкування з нагоди народження хлопчика, беруть участь в переїздах. Вони співають і танцюють, вимагаючи за це «бадхаі» - винагороду за благословення. В іншому випадку вони погрожують накласти прокляття. Багато хіджра також заробляють на життя проституцією, жебрацтвом або шахрайством.
Хіджри, в більшості, є індуїстами. Однак, хоч як дивно, серед них зустрічаються і мусульмани. Вони схильні жити разом у громадах, або «будинках», усередині яких існує чіткий розподіл ролей і система підтримки. Близько 20% хіджра мають сім`ї - одружені з жінками і навіть мають дітей.
Седьмиця