До Києва привезли «Скарб Тибету»
До Києва привезли «Скарб Тибету»

До Києва привезли «Скарб Тибету»

16:31, 14.11.2011
4 хв.

В Україні з 8 по 27 листопада проходять Дні буддійської культури. У Києві експонується унікальна мандрівна виставка, присвячена спадщині Гімалайського регіону. Фоторепортаж.

У київському Українському Домі в ці дні експонується унікальна мандрівна виставка "Скарби Тибету", присвячена культурній спадщині Гімалайського регіону.

Як зазначають організатори, метою виставки є збереження культури Тибету.

Відео дня

Серед експонатів є унікальні твори мистецтва, створені в монастирях і майстерень Індії, Непалу, Тибету і Бутану. Багата фотоекспозиція відображає найважливіші аспекти життя і світогляду тибетців, передає настрій і унікальність культури тих далеких країн. Вона дає можливість всебічно познайомитися з культурою Гімалайського регіону і розібратися в суті західної людини.

Культурній спадщині Будди вже понад 2500 років. Але що ми знаємо про буддизм? Багато століть буддійська культура Тибету була прихована за високими хребтами Гімалайських гір. А ті малочисельні відголоски, що доходили до західного світу та України зокрема, частіше за все невірно трактувалися нашими сучасниками, які звикли до зовсім іншого світосприйняття. Заглянути за лаштунки дивовижного світу Країни Снігів запрошують “Дні буддійської культури в Україні”.

Скульптура та живопис, сучасне мистецтво та давні традиції, фільми та фотографії – все це допоможе перенестись в дивовижний світ буддійської культури та наблизитись до джерел, з яких виходять глибокі повчання Будди. “Дні буддійської культури” пропонують кожному, хто відкритий світові, доторкнутись до живої багатовікової традиції, помандрувати далекими країнами, відкрити знання, яке робить людей на Сході щасливішими за українців, та просто корисно провести час в середовищі буддійської культури Тибету, яка ще ніколи не була такою відкритою західним людям.

«Скарб Тибету» – єдина в Україні мандрівна виставка буддійського мистецтва, присвячена культурній спадщині Гімалайського регіону. Експозиція виставки нараховує більше 300 оригінальних експонатів, привезених з Тибету, Непалу, Бутану та Індії, серед яких 67 буддійських статуй, 39 тханок, а також маски, музичні храмові інструменти, ритуальні предмети та предмети побуту.

Твори буддійського мистецтва пронизані глибоким символізмом і, крім естетичного, мають прикладне значення. Вони завжди, впродовж століть, були частиною майстерних методів, що пробуджують ті якості просвітленого ума, які не можна зруйнувати.

Буддійський символізм знайшов своє вираження в різних формах: у тханках (буддійському живописі), скульптурі, атрибутиці. Кожні колір і форма, кожне положення тіла і прикраса вказують на певний аспект просвітленого досвіду, який практикуючий хоче реалізувати в медитації.

Виставку можна відвідати в Українському домі (вул. Хрещатик, 2) з 8 по 27 листопада щодня з 10.00 до 18.00.

15 і 16 листопада киянам і гостям Києва в кінотеатрі "Кінопанорама" будуть представлені фільми про буддизм: "У пошуках стародавнього Тибету. Подорож до спадщини Будд" (режисери: Марія Пшиємський (Польща), Франц Еттер (Австрія), Томас Шмідт (Німеччина) і "Прозорий Лама" (режисер Анна Новикова, Росія). А 24 листопада о 19.00 в Українському домі відбудеться показ фільму Андрія Толошний "Подорож, сповнена глибокого змісту".

Фільми, які будуть представлені глядачам, пропонують разом з їх авторами побувати в багатьох далеких країнах і зануритися в багатовікову буддійську традицію. "У пошуках стародавнього Тибету. Подорож до спадщини Будди" - фільм про подорож трьох друзів до Східного Тибету, які відправилися туди, щоб дізнатися, чи залишилася живою традиція йогинів, в основі якої лежать найвищі повчання Будди. Документальний фільм "Прозорий Лама" - фільм про тибетського ламу Цечу Рінпоче, зустріч з яким змінювала життя.

До Днів буддійської культури долучилися й сучасні українські художники, які продемонструють своє бачення східної філософії з допомогою сучасного мистецтва на виставці "Форма порожнечі", яка пройде в галереї "Боттега" з 10 до 24 листопада. У виставці візьмуть участь молоді та відомі українські художники, такі як Андрій Бабчинський, Андрій Базюта, Юлія Балаєва, Олександр Гнилицький, Ксенія Гнилицька, Марія Гончар, Леся Заєць, Тарас Ковач та інші.

Підготувала Анастасія Горобець – для «УНІАН-Релігії»

Фото: “Дні буддійської культури в Україні”

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся