Всесвітньо відомий своїми бойовими мистецтвами Шаоліньський монастир вдається до безпрецедентних заходів щодо захисту репутації свого настоятеля Ши Юнсін, повідомляє BBC.

Ченці стурбовані скандальними чутками, пов`язаними з особистим життям і фінансовою діяльністю настоятеля. Зокрема, на низці сайтів з`явилася інформація про те, що Ши Юнсінь нібито має нерухомість в Німеччині і США. Крім того, стверджується, що на його закордонних банківських рахунках зберігаються мільярди доларів.

У свою чергу, буддистське духовенство заявляє, що чутки розпускають вороги настоятеля, які мають корисливі інтереси. Як підкреслюється в офіційній заяві, опублікованій на веб-сайті монастиря, до цих пір ніхто не представив жодних доказів того, що Ши Юнсінь справді скоїв щось негоже або протиправне. Чутки навколо імені настоятеля чутки "повністю сфабрикованими" і пропонує нагороду в 50 тисяч юанів (близько 5 тисяч доларів) за інформацію про джерело цих чуток.

Відео дня

Офіційні особи Шаоліньського монастиря вважають, що розслідуванням справи повинна займатися поліція, і запрошують слідчих відвідати монастир.

Ши Юнсінь вже не вперше стає об`єктом уваги преси у зв`язку з різними звинуваченнями в порушенні монастирського статуту, проте до цих пір всі вжиті поліцією розслідування закінчувалися безрезультатно. Не виключено, що за скандалом навколо настоятеля криються комерційні інтереси, які тісно переплелися навколо сучасного Шаоліня. Ченці Шаоліня беруть участь у багатьох бізнес-проектах: знімаються в телешоу, їздять у світові турне з показовими виступами, відкривають під егідою монастиря школи та тренувальні центри бойових мистецтв.

Монастир Шаолінь далеко ступив за свої стіни, відкривши закордонні філії в Лондоні, Берліні, Будапешті та Відні. Проте влада міста Денфен, де розташований Шаолінь, вирішила на цьому не зупинятися: вони домовилися з однією комерційною фірмою про створення спільного підприємства з продажу квитків і організації екскурсій у монастир.

Ши Юнсінь ніколи не заперечував проти того, щоб ченці просували по всьому світу ідеї буддизму і філософію кунг-фу, але така підприємливість здалася йому недоречною. Він спробував заборонити продаж квитків в обитель, заявивши, що вхід в монастир повинен бути безкоштовним. А коли керівництво спільного підприємства оголосило про намір розмістити свої акції на фондовій біржі в Гонконгу або Шанхаї в 2011 році, настоятель виступив різко проти цих планів.

Як стверджує прес-секретар монастиря Хао Цзінь Тун, хтось розпускає чутки про настоятеля з корисних міркувань, щоб помститися і добитися його відставки. Правда це чи ні, сказати важко. Як би там не було, комерціалізація Шаоліньського монастиря в умовах, коли чутки про потаємних рахунках настоятеля моментально розносяться через інтернет, може послужити погану службу Ши Юнсін.