Юрист Лобсанг Сангай, що працює в Школі права Гарвардського університету, обраний новим главою уряду Тибету у вигнанні, передає Бі-бі-сі.

Лобсанг Сангай набрав 55% голосів тибетців по всьому світу. Про обрання нового прем`єра було оголошено в місті Дхарамсала на півночі Індії, де з 1959 року розташовується уряд Тибету у вигнанні.

До цих пір уряд у вигнанні очолював Далай Лама, однак у березні він оголосив, що передасть ці функції виборному особі.

Відео дня

Конкурентами гарвардського юриста були два інші кандидати, що також не мають стосунку до буддійської релігійної ієрархії: Тензін Тетхонг і Таші Вангді.

Оголошуючи про те, що в XXI столітті політичні лідери повинні обиратися народом, Далай Лама також припустив, що новому голові уряду буде простіше вести діалог з Китаєм.

Як передає Рейтер, Лобсанг Сангай в минулому давав зрозуміти, що він виступає не просто за автономію Тибету, а за повну незалежність регіону від КНР.

Втім, в недавньому інтерв`ю Бі-бі-сі кандидат у прем`єри заявив, що він повністю підтримує позицію Далай Лами, який готовий погодитися на автономію Тибету у складі Китаю, за умови, що ця автономія буде справжньою.

«Якщо тибетцям буде надана справжня автономія, то, як сказав його святість Далай Лама, він готовий прийняти Тибет як частину Китаю», - підкреслив Лобсанг Сангай.

Тибет був приєднаний до Китаю в результаті швидкоплинного військового конфлікту в 1950 році. Протягом декількох років регіоном продовжували керувати традиційні буддійські влади.

Але після Тибетського повстання 1959 року Далай Лама і його оточення покинули Лхасу, перебравшись на північ Індії. У той же час Тибет були змушені покинути тисячі біженців, які знайшли притулок в Індії, Бутані і Непалі.

У момент оголошення результатів Сангай перебував у США. Щоб очолити уряд, йому доведеться переїхати в Дхарамсалі.

Далай Лама залишається духовним лідером тибетців.