Далай-лама XIV написав статтю для газети The New York Times, де він ділиться з читачами своїми роздумами про буддизм, релігії взагалі.

"У дитинстві я вважав, що моя релігія - буддизм - найкраща, а інша віра в чомусь нижча за неї", - пише духовний лідер Тибету. "Тепер я бачу, наскільки я був наївний і які небезпечні сьогодні крайнощі релігійної нетерпимості", - зазначає він. На думку Далай-лами, в майбутньому тертя лише посиляться, оскільки культури, народи і релігії дедалі сильніше переплітаються між собою. Необхідно активно пропагувати мирне співіснування і взаєморозуміння понад усе, радить він.

"Слід визнати, що відчуття власної винятковості міститься в ключовій ідентичності кожної релігії. Та все одно я вважаю, що є справжні можливості для взаєморозуміння. Зберігаючи віру у власних традиціях, можна відчувати шану і повагу щодо інших традицій, цінувати їх», — пише Далай-лама.

Відео дня

Він згадує, що йому відкрила очі зустріч з ченцем ордену траппістів, відомим американським мислителем Томасом Мертоном. Вони наголошували, що і в християнському, і в буддистському вченні головне місце посідає співчуття. На думку Далай-лами, увага до співчуття об`єднує усі світові релігії.

Так, в книзі Левіта в П’ятикнижжі є заклик полюбити ближнього, як самого себе. "Бхагавад-Гіта" хвалить тих, хто радіє благополуччю усіх істот. "Співчуття однаково важливе в ісламі і усвідомлення цього дуже важливе після 11 вересня", - пише автор, нагадуючи, що в Корані Аллах іменується "всемилостивим і всемилосердним".

Пошук точок перетину між релігіями допоможе навести мости в період, коли виступати єдиним фронтом важливо як ніколи, підсумовує автор, нагадуючи про проблеми пандемій, економічних криз і екологічних катастроф.