Монастир Шаолінь переходить від лікування духу до лікування тіла, відкриваючи власну лікарню, повідомляють РІА-новини із посиланням на китайські ЗМІ.

Проект про створення клініки, пацієнтів якої будуть піднімати на ноги виключно шаолінськими методами, вже затверджено містом Денфен, в адміністративному підпорядкуванні якого перебуває монастир.

Лікарями у новій клініці, під будівництво якої виділено площу в дев`ять гектарів неподалік від монастиря, будуть працювати ченці і служителі. Видання цитують Ши Яньліня, що очолює монастирську аптеку, який запевняє, що десятки ченців вже отримали необхідні сертифікати для ведення лікарської практики.

Відео дня

Крім цього, відзначає керівник аптеки, яка діє при монастирі з 1217 року, у нову лікарню запросять і професійних лікарів з інших клінік регіону.

Лікування у лікарні буде вестися, зокрема, на підставі медитативної практики Цзен буддизму, бойового мистецтва кун-фу при дотриманні спеціального раціону харчування.

Як запевняють у монастирі, діагностика, а також деякі ліки й такі послуги традиційної китайської медицини, як голковколювання і масаж, будуть надаватися пацієнтам безкоштовно.

Фінансування створення шаолінської лікарні буде здійснювати сам монастир. Про те, коли клініка прийме перших пацієнтів, не повідомляється.

Монастир Шаолінь був заснований в горах Суншань провінції Хенань буддійськими ченцями у 495 році. У 620 році монастир отримав право утримувати власне військо з ченців, що поступово перетворило обитель у центр бойових мистецтв Китаю. Всесвітню популярність храм набув з виходом на екрани у 1982 році фільму Монастир Шаолінь.

У 2004 році була завершена реставрація обителі, яка серйозно постраждала під час громадянської війни в Китаї і під час китайської культурної революції. Нинішнього настоятеля колиски бойових мистецтв Піднебесної Ши Юнсіня багато хто засуджує за комерціалізацію монастиря - у ньому знімаються фільми і телешоу, у країні відкриваються філії, а сама обитель зі звичайного монастиря фактично перетворилася в успішно діючу бізнес-компанію.

Нагадаємо, що в 2008 році один з настоятелів Шаолінського монастиря Ши Децянь Фаші (Прекрасна Чеснота), який в кінці 70-х років минулого століття стояв біля витоків відродження старокитайської військової традиції буддійських монахів, помер у Китаї.