Уперше в історії Непалу дівчинка, шанована, як богиня склала шкільні іспити, повідомляє Благовест-інфо з посиланням на Times of India.

Чаніра Баджрачарья - одна з непальських "кумарі" - дівчаток, шанованих як земні втілення богині. Кумарі є в декількох містах Непалу. За традицією, дівчатка-богині повинні увесь час жити у своїх палацах при індуїстських храмах, спілкуючись тільки з жерцями. Свої резиденції вони покидають кілька разів на рік, щоб благословити релігійні церемонії. Кумарі не повинна торкатися стопами землі, і її повсюди носять в паланкіні. Два роки тому в Непалі пройшла кампанія на захист кумарі - активісти стверджували, що юні богині позбавлені основних прав людина і дитини. Верховний суд країни ухвалив, що кумарі повинні мати доступ до медицини і освіти.

Коли Чаніра Баджрачарья була обрана кумарі, вона вчилася в другому класі школи, але була змушена припинити навчання. Після рішення суду вона продовжила вчитися "вдома". Минулого тижня вона почала складати випускні іспити середньої школи. "Англійська мова мені дається дуже легко, я змогла відповісти на усі питання", - сказала Чаніра. Які результати її іспитів, поки не повідомляється.

Відео дня

Кумарі шануються як земні втілення богині-матері Таледжу (непальське ім`я індійського богині Дургі). Вони обираються з маленьких дівчаток (зазвичай близько 4 років) з касти Шакья, з сімей буддистів (у Непалі маленьких богинь шанують і індуїсти, і буддисти). Щоб представляти богиню на землі, дівчинка повинна відповідати величезній кількості критеріїв і пройти всілякі випробування. Зокрема, щоб довести властиву справжній богині безстрашність, вона проводить ніч в кімнаті повній відрубаних козиних і буйволиних голів.