В Непалі 24 листопада розпочався традиційний релігійний фестиваль на честь індуїст богині Гадхімаї. Як повідомляє "Лента.Ру" з посиланням на The Daily Telegraph, в ході фестивалю більш як 15 тисяч биків і 300 тисяч голів птиці, кіз і овець будуть принесені в жертву. За кількістю жертвопринесень цей захід повинен стати найбільшим в світі.

Першими на честь відкриття фестивалю будуть ритуально заколені два щурі, півень, свиня, козел і ягня. М`ясо всіх зарізаних тварин буде роздано місцевим жителям і відвідувачам фестивалю.

Свято Гадхімаї відзначається раз в п`ять років в селі Баріяпур на кордоні Непалу і Індії. Передбачається, що цього року і без того вельми популярний фестиваль відвідають ще більше людей, оскільки він стане першим після закінчення громадянської війни в 2006 році.

Відео дня

У село вже прибули тисячі людей. Місцеві релігійні діячі чекають, що на фестивалі збереться більше мільйона паломників, половина з яких повинна приїхати з Індії, де в багатьох штатах подібні заходи заборонені.

Масові жертвопринесення є частиною непалської культури і історії, тому держава підтримує такі свята. За даними Telegraph, уряд Непалу виділив на проведення фестивалю в Баріяпурі 4,5 мільйона рупій (60 тисяч доларів).

При цьому численні захисники прав тварин виступають різко проти проведення цього свята. На їх думку, жертвопринесення занадто жорстокі. Це, зокрема, стверджують індійська правозахисниця Манека Ганді і актриса Бриджіт Бардо.

Остання навіть написали лист президентові Непалу Рамі Барану Удаву, у якому попросила відмінити фестиваль ради "тисяч переляканих биків, яких уб`ють п`яні фанатики".

Зі свого боку організатори фестивалю упевнені, що захисники тварин не зможуть затьмарити святкування. За їх словами, люди сильно вірять в те, що ритуальні вбивства приносять їм успіх, а їх сім`ям процвітання.

Повідомляється, що на фестивалі буде заборонений алкоголь. Тим часом, як пише Nepalnews.com, свято вже було затьмарене смертю п`яти чоловік, що отруїлися фальсифікованим спиртним. Троє з них були з Індії. За даними видання, не зважаючи на заборону, "палений" алкоголь в селі легко доступний.