Тисяча статуеток доставлена з Непалу до Туви для відродженого поблизу міста Чадана унікального буддійського храму Устуу-Хурее. 1000 фігурок божества заввишки близько 30 см виготовлено під керівництвом непальського лами Туге Рінпоче. Про це ІТАР-ТАРС повідомили в управлінні Камбы-лами (духовного лідера буддистів Туви).

Монастир Усту-Хурее був зруйнований в 1930-х роках. Зараз йде робота над відновленням його точної копії, яка завершиться весною 2010 року. Тоді і будуть передані храму привезені статуетки, а до цього над ними здійснюватимуться особливі ритуали освячення і оживлення.

Збір коштів для придбання 1000 Буд проходив по всій республіці. Тувинські буддисти приходили сім`ями, щоб внести свій посильний внесок. У результаті було зібрано 5 млн. рублів. Камбы-лама Туви Джампел Лодой відзначив, що останніми роками віруючі республіки дедалі більше стали усвідомлювати значущість відновлення втрачених святинь на території республіки.

Відео дня

Устуу-Хурее - буквально "верхній хурее", один з двох найбільших і багатих храмових комплексів Туви. Цокчин (головний храм) був побудований в 1905-1907 рр. впливовим нойоном Хайдипом. Будівництво здійснювалося за проектом Тибету лами Кунтана Рімпоче і за участю китайських майстрів.

Верхньо-чаданський храм став вінцем буддійського будівництва в Туві. Подібного до нього не було на всій території СРСР. У 1937 році храм був зруйнований. Від Цокчина залишилися тільки могутні, півтораметрової товщини глинобитні стіни першого поверху, які і тепер стоять.

Відновлений храм Устуу-Хурее стане основним місцем паломництва віруючих.