Громада кришнаїтів Чернігова відзначила свято Говардхан-пуджа. Як повідомляє газета "Деснянська правда – вільна", головним атрибутом свята стала 160-кілограмова гора Говардхан, споруджена із солодощів упродовж двох днів.
За словами в.о. голови "Громади свідомості Крішни у місті Чернігові" ГИРИДХАРІ ДАС (Лева ЧЕРНЯКА), Говардхан відрізняється від інших свят видивищністю та веселим настроєм. Під час поклоніння священній горі віруючі її символічне втілення у вигляді торта обходять по колу за годинниковою стрілкою сім разів, прославляючи Бога та співаючи молитов.
"Солодкої гори Говардхан у Чернігові вистачило всім бажаючим. Доки їли торт, випили 40 літрів ароматного чаю, настояного на лимона та каркаде", - розповів ГИРИДХАРІ ДАС. Цього року на свято зібралися близько сотні людей. Прийшли не лише послідовники Крішни, а й люди інших вірувань.
Говардхан означає "гора із соковитою травою та плодовитими деревами, на якій паслися корови". За релігійним переказом, Крішна, аби встановити в Індії єдинобожжя, попросив жителів країни відмінити жертвоприношення богу Індрі та провести обряд поклоніння пагорбу Говардхан. Люди зібрали солодощі, молоко, масло, фрукти і віднесли до пагорба. Дари прийняв Крішна, який проявив себе у формі цього пагорба. Розгніваний Індра послав сильний дощ. Проте Крішна підняв гору Говардхан і тримав її сім днів на мізинці лівої руки, а люди ховалися під нею, як під парасолькою. Так гора Говардхан, розташована в Індії, стала символом захисту людей. А її копія, зроблена із солодощів, є невідємним атрибутом традиційного щорічного свята Говардхан.