На п`ятий день Дівалі індуїстського свята Вогнів - відзначають Бхратрі-дудж. Його назва вказує на те, що свято проводиться на другий день після молодика (дудж).

Як передає NEWSru, цього дня Ямарадж (бог смерті в індуїзмі) відправився в гості до своєї сестри, і вона поставила йому на лоб сприятливий знак, щоб його не полишав успіх. Тому цього дня сестри здійснюють пуджу (поклоніння), щоб захистити своїх братів. У відповідь брати на знак своєї любові дарують сестрам дарунки.

Інша версія походження цього свята пов`язана з історією звільнення демона Наракасури. Після перемоги над цим демоном Господь Крішна відправився до Своєї сестри Субхадре, яка прийняла Його традиційною церемонією, - запропонувавши Йому світильник і поставивши на лоб знак тілака. Таким чином вона по-сестринськи хотіла захистити Крішну від всих негараздів.

Відео дня

Свято Дівалі вважається незавершенним без Бхратрі-дуджа. Індуси, що говорять хінді, називають його Бхаї-дудж, хто говорить маратхі, - Бхав-бідж, бенгальці - бхаї-пхота, а жителі Непалу - Бхаї-тіка.

Але хоч би як звучала назва, суть свята залишається однаковою - що й в останні дні Дівалі. Це свято взаємної любові, дарунків і добрих побажань.