Буддійські ченці, що працювали в національному музеї Туви "Алдан-маадир", виявили 36 реліквій, захованих усередині статуї Будди.

Завдяки тому, що реліквії були загорнуті в папір, удалося встановити їх вік, повідомляє сайт Кредо з посиланням на вченого секретаря музею Уляну Опей-оол.

"Це древні реліквії, вік деяких може перевищувати тисячу років. На сувоях, в які були загорнуті знайдені реліквії, вказується, що в статуї, зокрема, зберігалися волосся з голови йогина Нароти, частка одягу одного з богдо-гегеныв - доки достовірно не встановлено, кого саме, і фрагмент одягу реформатора буддизму Тибету Чже Цонкапи", - пояснила співробітниця музею.

Відео дня

За її словами, статуя Будди, в якій були виявлені реліквії, потрапила в колекцію музею ще при його заснуванні - в кінці 1920-х років.

"Достовірно не встановлено, як точно вона потрапила в музей. Імовірно вона могла бути конфіскована в нойона Салчакського кожууна в 1928 році. Чому заховані в ній реліквії не були виявлені раніше - незрозуміло. Можливо, співробітники музею, що приймали статую, не зважилися витягувати святині. Ченці говорять, що реліквії могли бути виявлені лише тоді, коли для цього прийшов час. За їх словами, це благий знак", - відзначила вчений секретар.

Виявлені реліквії разом зі статуєю, де вони містилися, в даний час виставлені в окремій вітрині в музейному залі "Буддизм в Туві". Робота з вивчення реліквій буде продовжена співробітниками музею за допомогою буддійських ченців: деякі сувої, в які були загорнуті реліквії, погано збереглися, і текст на них не читається.

За її словами, віруючі вже висловили побажання, щоб згодом ці святині були передані одному з тувинських храмів.