Завершено роботи з відновлення палацу Потала - резиденції Далай-лам в столиці Тибету Лхасі. Як повідомляє AP, реставрація тривала сім років. Крім Потали був відновлений палац Норбу Лінгка - літня резиденція Далай-лам. В цілому проект реставрації обійшовся китайським властям майже в 44 млн. доларів. Ще 14 млн. пішло на відновлення монастиря Саг`я, де зберігаються класичні буддійські тексти. У реставраційних роботах брали участь 189 000 працівників.

Палац Потала був резиденцією правителів Тибету до 1959 року, коли нинішній духовний лідер буддистів Тибету, Далай-лама XIV, виїхав до Індії. Китайські власті заявляють, що відкриття палацу в Лхасі сприятиме збереженню традиційної культури Тибету і розвитку туризму. Далай-лама і інші біженці часто звинувачують Пекін в "культурному геноциді" Тибету.

На місці, де зараз стоїть Потала, перші палаци з`явилися ще в VII столітті, проте нинішню будівлю почали будувати в 1645 році при Далай-ламі V, "Великому П`ятому", як його називають в Тибеті. Відновлений палац зможе приймати до 1 000 відвідувачів щоденно.

Відео дня

Рестраврація Потали - частина плану китайських властей з залучення туристів до Тибету, на який виділено близько 73 млн. доларів. План включає реставрацію 22 культурних об`єктів.