Камби-лама (духовний лідер буддистів) Туви Джампел Лодой відправився до Непалу. Там він має намір придбати релігійні атрибути для відновленого в республіці унікального буддійського храму Устуу-Хурее. Про це повідомили в управлінні камби-лами Туви.

На зібрані тувинськими віруючими пожертвування (1 млн. рублів) він в кращих непальських майстернях купить велику бронзову статую Будди і 1000 фігурок божества заввишки близько 30 см, а також прикраси та інші символи.

За словами лам (священнослужителів) управління, цінні статуетки призначені для Устуу-Хурее, який офіційно відкриється цією осені. Він відновлений в околицях тувинського міста Чадана поряд з руїнами старого храму за пропозицією уродженця Туви Сергія Шойгу. "Завдання не просто відновити цей храм, але і створити тут цілий монастирський комплекс, де молоді люди отримували б знання з різних галузей - від медицини Тибету до східної філософії, - сказав Шойгу. - І вони, у свою чергу, могли б передавати їх майбутнім поколінням. Щоб не уривався зв`язок часів".

Відео дня

Устуу-Хурее - один з двох найбільших і багатих храмових комплексів Туви. Цокчин (головний храм) був побудований в 1905-1907 рр. впливовим нойоном Хайдипом. Будівництво здійснювалося за проектом запрошеного з Тибету лами Кунтана Рімпоче і за участю китайських майстрів.

Устуу-Хурее став вінцем буддійського будівництва в Туві. Подібного до нього не було не тільки в Туві, а і в СРСР. У 1937 році храм був зруйнований. Від Цокчина залишилися тільки могутні, півтораметрові глинобитні стіни першого поверху. У 1999 році уряд Росії, визнаючи історичну і архітектурну цінність цього храму, ухвалив рішення про його відновлення.

Нова білосніжна будівля храму з 46 колонами заввишки 12 м зведена з сучасних матеріалів. Відновлене Устуу-Хурее стане основним місцем паломництва віруючих. Перших відвідувачів храм прийме у вересні.