У Королівському замку столиці Польщі 29 липня за участю представників державних і міських властей відбулася урочиста церемонія вручення Далай-ламі почесного громадянства Варшави, передає Polskie Radio.

"Ми маємо моральне право, а також ми зобов`язані віддати данину шани і поваги людині, яка для своїх співвітчизників добивається свободи і суверенітету", - підкреслили депутати міської ради Варшави в обгрунтуванні щодо присвоєння почесного звання Далай-ламі.

Відзначивши, що це "велика честь", Далай-лама жартома поцікавився про пов`язані з цим званням обов`язки. Польща відіграла величезну роль в проведенні демократичних перетворень в Східній Європі, і поляки ніколи не втрачали своєї щирості і рішучості, підкреслив він.

Відео дня

Мер Варшави висловила радість з приводу отримання Далай-ламою почесного громадянства. "Мандруючий чернець і благородний вчитель має пам`ятати, що ми у Варшаві завжди вітатимемо його як нашого друга, - сказала Ханна Гронкевич-Вальтц. – Для Варшави, її громадян і влади, є честю знов приймати лауреата Нобелівської премії миру, Його святість Далай-ламу XIV". На церемонії, за даними Polskie Radio, були присутні колишній президент Лех Валенса і колишній прем`єр-міністр Тадеуш Мазовецкий, яких Далай-лама назвав "старими друзями".

Далай-лама став шостим іноземцем в списку 51 почесного громадянина Варшави.

Духовний лідер Тибету завершив візит до Польщі і прибув в Німеччину.