Адміністрація заповідника «Хортиця» подала заяву в природоохоронну прокуратуру Запоріжжя с вимогою перевірити законність побудови священного приміщення буддистів – ступи на острові Хортиця. Про це кореспондентові УНІАН повідомив керівник Запорізької буддійської громади «Дхармачакра» Віктор ПРЕПОДОБНИЙ. Відповідне розслідування стосовно архітектурного об’єкта уже розпочалося.

«Я думаю, що хтось має плани на цю ділянку землі і не хоче, щоб тут з’являлися по-справжньому унікальні будівлі. Це місце – привабливе для туристів і повністю відповідає концепції заповідника, туди вже зараз приїжджають люди с проханням показати ступу», - зазначив В.ПРЕПОДОБНИЙ.

За його словами, якщо вийде акт з вимогою знести будівлю, місцеві буддисти намагатимуться у правовий спосіб оскаржити рішення, приміром – приватизувати ділянку в 4 кв. м під самою ступою.

Відео дня

Буддисти стверджують, що ступа стоїть на приватній території, і посягати на її існування у заповідника немає підстав. Водночас, вони не виключають, що в процесі перевірки може виникнути проблема з документами на цю земельну ділянку.

Натомість, директор заповідника «Хортиця» Максим ОСТАПЕНКО стверджує, що жодна буддійська громада не зверталася до дирекції заповідника з проханням про будівництво культових споруд. «Це будівництво йшло в обхід всіх положень законодавства, не було жодних дозволів і проектної документації. Ми звернулися до прокуратури із проханням визначити законність об`єкта. Сподіваюся, що буддійська громада «Дхармачакра» знайде варіант узаконити будівництво, або, якщо правоохоронні органи визнають об`єкт незаконними, то прибрати об`єкт» - сказав М.ОСТАПЕНКО.

Запорізькі буддисти тибетської традиції Ньїнма Дзогчен побудували на острові Хортиця буддійську ступу на початку червня. цього року. Це невелика будівля (заввишки близько 4 м) розташоване неподалік від залізничної станції «Запорозька січ».

Будівництво ступ – давня буддійська традиція. Відповідно до буддійського вчення, тіло Будди Шакьямуні після входження в нірвану було спалено, а останки роздано 8 індійським царям, котрі помістили їх в 8 ступ. За ученням Будди істинна мудрість має тіло, тобто мудрість виявляється в матеріальному тілі: земля, кожна рослина, дерево, кожен камінь – все є частиною одного єдиного космічного тіла мудрості. Це тіло космічної мудрості, тіло Будди уособлю собою ступа.