Рішення Синоду продиктоване бажанням зберегти нашу історичну традицію / facebook.com/ulcternopil

На новоюліанський календар вирішила перейти з 2018 церковного року Українська Лютеранська Церква. Це перший такий випадок в Україні, повідомляє risu.org.ua.

Відповідне рішення прийняв синод Церкви. Відтак ще раз українські лютерани відзначатимуть Різдво 7 січня у 2018 році. Адже на цю дату офіційно припадає 25 грудня за юліанським календарем, за яким досі жила Українська Лютеранська Церква (УЛЦ). Натомість наступне Різдво УЛЦ зустріне вже за новоюліанським календарем, тобто це буде 25 грудня 2018 року, а не 7 січня 2019-го.

«Ми прийняли і підтримали рішення Верховної Ради щодо офіційного святкування в Україні Різдва Господа Ісуса Христа 25 грудня. Прагнемо святкувати Різдво разом із цілим світом і, зрештою, логічно, гарно й побожно, коли спершу святкується Різдво, а вже тоді— Новий Рік. Благовіщення 2018-го будемо відзначати 25 березня, відповідно до дати Різдва 25 грудня, а інші свята — за новоюліанським календарем», -  — розповів очільник Галицької єпархії УЛЦ пастор Тарас Коковський. 

Відео дня

Рішення Синоду УЛЦ про перехід на новоюліанський календар датоване 16 грудня 2017 року. 

«Синод Української Лютеранської Церкви прийняв це рішення після попереднього обміну думками та обговорення у парафіях.— продовжує пастор Тарас Коковський. — Водночас, ми наразі не надавали цьому якогось особливого розголосу».

На сьогоднішній день інформація про доленосну для українських лютеран зміну залишається ще малознаною для загалу українців.

Вірні УЛЦ за віровизнанням є конфесійними лютеранами, які водночас дотримуються східного обряду.

«Це — одна з причин того, що ми вирішили перейти саме на новоюліанський календар. Друга причина — наша історична традиція, спадщина: українське лютеранство виникло тоді, коли східний обряд уже був дуже близьким і рідним нашому народу. Отож ми прагнемо зберегти цю спадщину. Рішення Синоду продиктоване бажанням зберегти нашу історичну традицію і вшанувати здобутки наших отців-засновників та перших вірних нашої Церкви», - пояснив очільник Галицької єпархії УЛЦ. 

Важливо також відзначити, що, згідно з рішенням Синоду УЛЦ 16 грудня 2017 року, за певних обставин українські лютерани можуть святкувати Різдво за юліанським календарем.