Освячення хачкара провів Глава Української Єпархії єпископ Маркос Оганесян / khersonci.com.ua

У Херсоні 18 грудня був встановлений хрест-камінь – хачкар у пам'ять жертвам геноциду вірмен в Османській Туреччині. Церемонію освячення очолив предстоятель Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви єпископ Маркос Оганесян, повідомляє "Благовіст-інфо" з посиланням на сайт "Аспекти".

На відкритті хачкара були присутні представники місцевої влади, керівники Херсонської обласної організації Спілки вірмен України, Генеральний консул Вірменії в Одесі Гайк Гулян, духовенство, а також гості з вірменських громад різних регіонів.

"Тепер у нас з'явилося місце, де можна вклонитися безневинним жертвам вірменського народу. У громаді давно чекали встановлення пам'ятника", - зазначив у своєму слові під час церемонії відкриття голова Херсонської обласної організації Спілки вірмен України Тигран Мкртчян.

Відео дня

Заходи, присвячені геноциду вірмен, регулярно проводяться у регіонах України та столиці. З ініціативи голови Спілки вірмен України Вілена Шатворяна, за два останні роки було встановлено понад 10 хачкарів по всій Україні, та ще 10 хачкарів передбачається встановити найближчим часом.

У листопаді 2010 року мистецтво створення хачкарів з формулюванням "Символіка і майстерність хачкарів, вірменські кам'яні хрести" було внесено до репрезентативного списку ЮНЕСКО з нематеріальної культурної спадщини людства. Хачкар – дослівно у перекладі з вірменської означає хрест-камінь і представляє собою кам'яну стелу з різьбленим зображенням хреста.