Консервативний

Новий виклик лібералізму в Церкві Англії кинуть у майбутній четвер англіканські консерватори. Не визнаний архієпископом Кентерберійським «єпископ-місіонер» Енді Лайнс заявив, що 7 грудня він вперше рукоположить дев'ять священнослужителів, повідомляє "Благовіст-Інфо" з посиланням на "Christian Today".

Енді Лайнс отримав єпископську хіротонію у консервативній громаді, відомій як Англіканська Церква в Північній Америці. Лідер консерваторів очолив так звану Англіканську місію в Англії (АМвА), яка розглядає себе як альтернативу офіційної Церкви Англії.

Зі свого боку, архієпископ Джастін Уелбі – духовний лідер Церкви Англії – заявив, що повноваження «єпископа-місіонера» він не визнає. Він рішуче висловився проти «закордонного втручання», яке, за його словами, послаблює англіканську Церкву в усьому світі.

Відео дня

Головною причиною відділення АМвА від панівної Церкви стало ліберальне ставлення останньої до одностатевих союзів.

На сьогоднішній день консервативна громада налічує 10 парафій і близько тисячі прихожан. Лідери АМвА стверджують, що до 2025 року у них буде вже 25 парафій, а в 2050 – 250.

Мета АМвА – показати, що сьогодні в Англії «можна бути англіканином по-іншому», - говорить голова місіонерського відділу громади Чи МакМанн. Пояснюючи, чому Енді Ланйс вирішив висвятити «альтернативних» священиків, він сказав:

«Ми знаємо, що багато глибоко віруючих англіканів залишаються в лоні Церкви Англії. Деякі з них хочуть прийняти священний сан, але шлях їм перекривають ліберальні клірики, які вже перестали сповідувати ортодоксальне англіканське вчення – наприклад, про те, що спасіння можливе лише через Іісуса».

«Крім того, все більше тих, хто прагне стати священиком, не бажає поповнювати ряди деномінації, яка, як вони вважають, глибоко ушкодилася в своїх основах, – додав МакМанн. – Він глибоко засмучений тим, що багато ієрархів готові благословляти те, що Біблія називає гріхом».