Фото: gaziga.com

На Балі індуїсти намагаються молитвами і дарами запобігти виверженню вулкану, а в столиці острова проходять спільні молитовні церемонії, при цьому більш 140 тисяч біженців вже покинули цей район за розпорядженням влади. Про це повідомляє "Седмиця" з посиланням на worldreligionnews.

Балі, острів у Малайському архіпелазі, в групі Малих Зондських островів, у складі однойменної провінції Індонезії, живе в очікуванні виверження вулкану Агунг. Місцеві індуїсти проводять численні релігійні церемонії, моління й обряди в надії, що вдасться умилостивити богів і вони не допустять виверження.

Мусульмани сусіднього району приєдналися до вірян, і прихильники обох вірувань об'єднали свої гарячі молитви в надії відвести природну катастрофу від рідного острова. У молебнях бере участь і губернатор Балі, причому ще 12 жовтня були принесені дари богам у храмі, що знаходиться в небезпечній зоні, офіційно закритій для перебування за розпорядженням місцевого Агентства допомоги в надзвичайних ситуаціях.

Відео дня

Сутопо Пурво Нагрохо (Sutopo Purwo Nugroho), повноважний представник Агентства допомоги в надзвичайних ситуаціях, повідомив, що підвищена сейсмоактивність в цьому районі давно вже досягла пікових значень і залишається на високому рівні, що свідчить про піднесення магми, а тому надзвичайний стан у цьому районі зберігається на невизначений час. «Поштовхи відбуваються дуже часто, ми боїмося, і я відвіз всю сім'ю в укриття», – зазначив Вайян Суварджана, один з місцевих жителів.

Влада підтверджує, що сейсмічна активність в районі можливого виверження триває, а останні повідомлення авіаційного центру спостереження за вулканічною активністю Індонезії також свідчать, що ймовірність виверження зростає. Однак при цьому наголошується, що момент виверження неможливо передбачити зі стовідсотковою певністю.

Моління відбуваються у «материнському храмі» Бесакіх, що знаходиться в особливо небезпечній «червоній» зоні на схилі вулкана – в 9-12 кілометрах від кратера. Губернатор Балі вже попередив, що всі бажаючі прийняти участь у молитовних церемоніях на свято повного місяця Пурнама Капат, можуть це зробити, оскільки є надія, що вулкан не вибухне виверженням до четверга як мінімум. Це свято четвертого повного місяця в індуїстському календарі, високо шановане індуїстами на Балі, і молитви про збереження острова й життя його мешканців будуть особливо гарячими та, як паломники вірять, дієвими. Рада індонезійських індуїстів у провінції Балі вже закликала всіх індуїстів світу, де б вони не були, помолитись за порятунок мешканців острова на свято повного місяця.

Гора Агунг займає особливе місце в системі вірувань балійських індуїстів: вони вважають її священною. В Денпасарі, столиці Балі, вже пройшли спільні молитви послідовників різних релігій на порятунок острова з участю до 5 тисяч жителів – мусульман, індуїстів, християн і буддистів, які з'їхалися сюди з усіх районів країни і навіть з-за кордону.

Вулкан Агунг вже не раз вивергався в минулому. Останнє виверження було в 1963 році, тоді загинуло більше тисячі чоловік, а потік лави лише дивом минув храм Бесакіх, пройшовши буквально на волосині від його стін і обпаливши їх своїм диханням. Віруючі індуїсти тоді сприйняли чудесний порятунок храму як ще один доказ його святості. Усього в Індонезії налічується близько п'ятисот вулканів, причому з них 128 діючі, а 65 визнані особливо небезпечними