Фото: christiantoday.com

Пастор в Сьєрра-Леоне знайшов величезний алмаз, який входить у двадцятку найбільших у світі, і сподівається виручити за нього на аукціоні в бельгійському Антверпені не менше 50 млн. доларів. Про це повідомляє "Седмиця" з посиланням на christiantoday.

Пастор Еммануель Момон (Emmanuel Momoh), 39 років, виявив алмаз вагою в 709.41 карати (приблизно 142 грама) в Сьєрра-Леоне, в окрузі Коно. Це другий за величиною алмаз, знайдений за всю історію країни. Щасливець спробував виставити алмаз на торги в столиці країни у травні цього року відразу після знахідки, але його не влаштувала максимальна ціна 7.7 млн. доларів, запропонована місцевими покупцями. Сподіваючись виручити на багато більше, Момон відправився з алмазом до Бельгії, де вже провів безліч зустрічей з торговими агентами, представниками аукціонних будинків і можливими покупцями.

Розповідаючи про мотиви свого вчинку, о. Еммануель Момо пояснив, що прагне до того, щоб знайдений ним алмаз приніс користь країні та народу Сьєрра-Леоне. «Я вирішив продати свій алмаз за кордоном, щоб отримати найвищу ціну і витратити виручені гроші для користі багатьом людям на батьківщині, – сказав пастор в інтерв'ю Agence France Presse. – Я сподіваюся виручити тут за свій алмаз не менше 50 млн. доларів. Я вважаю, що уряд зможе зробити більше, особливо зараз, коли країна відчуває деякі економічні труднощі». Серед життєво важливих галузей, які, на його думку, слід було б у першу чергу розвивати в країні, пастор назвав громадський транспорт та електропостачання.

Відео дня

Момон у вільний від духовної служби час займається, як і багато хто в країні, кустарними розробками і пошуками алмазів в окрузі Коно, головному регіоні видобутку в країні. Відразу після знахідки він передав алмаз владі, але за законом залишився його головним власником. Влада помістила унікальний алмаз в сховище Центрального банку Сьєрра-Леоне під Фрітауні. Держава отримає свою частку від реалізації алмазу, і за чинним законом, гроші підуть на фінансування проектів розвитку та допомоги бідним у всіх районах країни, як повідомляє Forbes.

Після попередньої експертизи була озвучена орієнтовна ціна необробленого дорогоцінного каміння: жовтий алмаз майже правильної трикутної форми може коштувати на міжнародному ринку близько 62 млн. доларів. Як правило, камені такого великого розміру поділяють на кілька частин, які піддаються ограновуванні окремо. Сукупна ціна діамантів, виготовлених з одного великого необробленого алмазу, значно перевищує початкову суму.

Округ Коно в період з 1991 по 2002 рік був відомий як центр торгівлі «кривавими алмазами», оскільки доходи від їх продажу в той страшний час йшли на фінансування багаторічної громадянської війни – на виручені гроші бойовики закуповували зброю та боєприпаси. Проте всього через рік після завершення громадянської війни у 2002 році була створена міжнародна програма сертифікації знахідок «Kimberley Process». Завдяки цій програмі вдалося перекрити доступ на ринок для так званих «конфліктних алмазів» і встановити цілий ряд умов для їх експорту і продажу в 75 країнах, які підписали відповідну угоду.