Фото: poltava.to

Київський райсуд Полтави судитиме пастора церкви «Нове покоління» Олега Пурімова, обвинуваченого в примусовому утриманні 40 людей.

Як повідомляє «Полтавщина», прокуратура Полтавщини затвердила та направила до Київського райсуду Полтави обвинувальний акт за фактом незаконного позбавлення волі людей під виглядом лікування від нарко- та ігроманії, а також алкоголізму.

Керівника громадської організації та особу, яка проводила в приміщенні організації релігійні обряди, обвинувачують у незаконному позбавленні волі, вчиненому щодо двох та більше осіб, за попередньою змовою групою осіб, здійснюваному протягом тривалого часу (ч.2 ст.146 ККУ). Окрім цього, керівника ГО судитимуть за незаконне заволодіння паспортом (ч.3 ст.357 ККУ), а пастора - за погрозу насильством щодо правоохоронців у зв’язку з виконанням ними службових обов’язків (ч.1 ст.345 ККУ).

Відео дня

Нагадаємо, діяльність релігійної ГО, яка примусово утримувала понад 40 осіб у Полтаві під виглядом лікування від алкоголізму, наркоманії та ігрової залежності, правоохоронці викрили у квітні цього року. Родичі «хворих» платили по 3 000 гривень щомісяця за «лікування».

За словами прокурора Ярослава Толмачева, під час першочергових слідчих дій правоохоронці побачили у будинку понад 40 людей. Половина з них зазначили, що знаходились тут не за власним бажанням. Проте під час подальшого розслідування більшість змінила своє ставлення і не висловлювала претензій ні до громадської організації, ні до її керівництва.

Згідно з даними реєстру судових рішень, за 5 місяців слідства правоохоронцям вдалося вмовити двох постраждалих дати свідчення проти тих, хто їх утримував. 

Крім того, поліція завітала і до квартири пастора. Під час оперативних дій на кухні Олег Пурімов вихопив з рук слідчого мобільний телефон, який той збирався вилучити. Коли правоохоронці спробували його забрати, пастор вчинив опір, схопився за ніж і почав ним махати та погрожував застосувати, а також намагався вигнати поліцію зі свого помешкання.