Фото: ria.ru

Щонайменше 12 людей загинули в індійському штаті Махараштра у ході фестивалю бога Ганеша, коли віруючі занурюють у воду глиняні фігурки божеств. Найбільша кількість жертв зареєстрована у місті Пуна — тут загинули чотири людини, - повідомляє РИА Новости з посиланням на агентство IANS.

Фестиваль бога мудрості і добробуту Ганеша святкується у серпні або вересні. Цього року фестиваль розпочався 5 вересня. Згідно з традицією, віруючі купують глиняні фігурки Ганеши (зображується у вигляді людини з головою слона), поклоняються їм протягом декількох днів, після чого занурюють їх у воду — часто у річку або озеро, іноді просто в об'ємну ємність до розчинення глини.

У Махараштра фестиваль святкується найбільш активно — влаштовуються барвисті процесії, віруючі провозять статуї божества вулицями до водойми, річки чи моря, скандуючи при цьому: "Ганеша-батько, повертайся скоріше назаж у наступному році".

Відео дня

Починаючи з 25 серпня влада штату підвищила заходи безпеки, привівши у готовність поліцію, пожежників, берегову охорону та інші служби. У Махараштра церемонія занурення фігурок божества, як правило, проводиться на 11-й день фестивалю (в інших регіонах тривалість фестивалю відрізняється).

В Індії регулярно під час релігійних свят, в основному під час фестивалів бога Ганеша і бога Сонця Сур'ї, гинуть десятки людей у ході церемоній "купання" ідолів. Минулого року за весь фестиваль Ганеші загинули 28 людей, ще 21 людина загинула у ході фестивалю Сур'ї у Біхарі.