Фото: uk.radiovaticana.va

У німецькому місті Віттенберзі, в якому 1517 року зродилася Реформація, коли Лютер оприлюднив свої 95 тез, 5 липня Всесвітня Спілка Реформатських Церков приєднається до екуменічного порозуміння, досягненого між католиками, лютеранами й методистами щодо доктрини про виправдання.

Як повідомляє Радіо Ватикану, під час екуменічного богослужіння, в присутності представників лютеранської, методистської та католицької Церков, провідники Всесвітньої Спілки Реформатських Церков офіційно приєднаються до Спільної Декларації про доктрину виправдання. Таким чином, вирішено одне з ключових питань, яке стало каменем спотикання між реформаторами та церковною владою у XVI столітті, що дає змогу прямувати до більшого духовного й церковного сопричастя між католиками і протестантами.

Комюніке Папської Ради сприяння єдності християн зазначає, що в рамках екуменічного порозуміння щодо цього фундаментального вчення, Реформатські Церкви підкреслюють взаємини між виправданням та заанґажуванням на користь справедливості у світі. 

Відео дня

Виправдання веде до солідарності з жертвами суспільного виключення і до протистояння із системами соціальної та економічної несправедливості. Однаково розуміючи цей християнський імператив, католики, лютерани, методисти та реформати можуть знайти ширші та інтенсивніші способи співпраці на служінні страждаючому людству.