Фото: Азія Росії Щодня

Завтра, 9 травня, буддисти відзначатимуть Дуйнхор-хурал - свято Калачакри (Кола), повідомляють "РИА Новости".

В цей день, за переказом, Будда почав свою проповідь, яка отримала назву Калачакра-тантри ("колеса часу"). На основі цієї проповіді згодом народилася філософія ваджраяни.

Вважається, що Калачакра-тантра дозволяє досягти стану просвітлення (стану Будди), внутрішньої реалізації, не за тривалий період низки перероджень, а за одне життя. За переказом, Будда передав знання про Калачакра-тантрі цареві Шамбали Сучандре, а той поширив це вчення по всій країні.

Відео дня

Це вчення розглядає час як три колеса: зовнішнє, внутрішнє та змінне. Зовнішній кругообіг часу - це безперервний потік змін навколишнього світу. Внутрішній безперервний потік змін на внутрішньому рівні життєдіяльності та енергетичних каналів. Зовнішні явища взаємопов'язані з внутрішнім світом людини, з його психікою та тілом, а отже, людина може впливати на навколишній світ, змінюючи себе. Розвиваючи внутрішній мир і спокій, вона зможе прийти до гармонії у стосунках з оточуючими людьми, розширити простір любові, доброти та співчуття у світі.

Астрологічна система Калачакри була покладена в основу нового тибетського астрологічного календаря.

У Калачакра-тантрі також міститься вчення про тонку внутрішню структуру людського тіла. Для входження в глибокі практики людина повинна уявляти структуру власного духовного тіла.

Дуйнхор-хурал буддисти відзначають три дні поспіль, але головний із них -другий. Розраховують його за місячним календарем.

Під час Калачакри в монастирях проводяться спеціальні молитовні хурали, на яких читається трактат Калачакра-лагху-тантра-раджа (для цього ченці надягають на себе особливі головні убори та використовують священні предмети, що символізують елементи вчення Калачакра-тантри). За повір'ям, якщо в дні свята дивитися на зображення Калачакри, вони подарують душевне та фізичне здоров'я.