Фото: firestock.ru

У науковій конференції Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка взяли участь провідні релігієзнавці України та світу. Вони представили результати власних наукових досліджень щодо розвитку протестантизму та впливу Реформації, а також обговорили проблеми релігійної свободи й історії християнства, повідомляється на Міському порталі Тернополя.

Старший єпископ об'єднання церков християн віри євангельської України Михайло Паночко зазначив, що раніше протестанти піддавалися гонінням і переслідуванням, багатьох знищила радянська влада. У нашій країні розпочалися процеси, яких раніше ніколи не було. Ніхто не міг припустити 25 років тому, що в Україні будуть відзначати свято Реформації. Це на рівні дива. Євангельські церкви пережили дуже багато негативу. Всю цю масу негативу знає тільки Господь. Віруючі вірять в те, що Бог дуже хоче благословити Україну, оскільки будь-яка хороша річ починається з ідеї, з духовних речей.

Як відзначають вчені, реформація вплинула на соціально-економічний розвиток багатьох країн світу. А в зв'язку з тим, що будь-який прогрес починається з ціннісних установок і переконань конкретної особистості, то зараз Україна переживає переломний момент своєї історії. Адже старе закінчилося, а нове не почалося. Магістр філології Варшавського університету, директор Східноєвропейського лідерського форму Ярослав Лукасік підкреслив, що українці хочуть змін, але ці зміни відбудуться лише тоді, коли в серцях будуть глибокі ціннісні преображення.

Відео дня