Фото: chve.org.ua

Уляна Супрун, виконуючий обов’язки міністра охорони здоров’я України та радник Міністра Станіслав Грещишин відвідали Головний офіс Церкви Христової Віри Євангельської України (п’ятидесятники). Метою розмови зі старшим єпископом Михайлом Паночком було заручитися підтримкою церков у боротьбі з корупцією у медичній сфері, повідомляє прес-служба ЦХВЄУ.

Єпископ висловив підтримку щодо реформ, які пропонує команда нового керівника МОЗ.

«Наше дуже велике бажання щоби Україна воскресла, щоб люди найперше зверталися до Бога, адже покаяння - це зміна думок, оновлення мислення та здоров’я… Давайте лікувати суспільство разом, кожен в своїй сфері», - зауважив він.

Відео дня

За словами Супрун, зламати корупційну систему в Україні, принаймні у медичній сфері, можна, але для цього потрібна цілковита підтримка суспільства: «Стара система бореться проти змін і дуже багато дезінформації  видає… То ми звертаємося до церков, як до суспільних інституції, які мають найвищий рівень довіри у суспільстві, щоб вони допомогли нам донести правду людям», - підкреслила пані Уляна.

Реформа передбачає, замість того, щоб утримувати заклади охорони здоров’я, почати  оплачувати послуги.

На первинній ланці, передбачається, що держава буде оплачувати кожному сімейному лікареві або педіатру помісячно за кожного пацієнта, якого він опікував протягом року. Тобто на первинній ланці пацієнт не має нічого платити, бо держава платить за нього лікарю. Коли ж пацієнт захворів і мусить піти до вузькопрофільного спеціаліста або лягти у лікарню – це вже вторинна ланка, - тут існуватиме співоплата. Однак буде чітка стандартизація: лікар і пацієнт будуть розуміти цінову політику.

Михайло Степанович також висловив зацікавленість щодо поширення правдивої інформації про медичну реформу між віруючими. Крім того він, як Головуючий у  Всеукраїнської раді церков і релігійних організацій, висловив готовність розглядати  та публічно підтримувати законопроекти МОЗ, які будуть розглядатися у парламенті, надіславши у комітети ВР відповідні листи.