Фото: Reuters/Катав Макнотон

Холі або Фестиваль фарб — щорічне індуїстське свято-фестиваль, присвячене зустрічі весни. У 2017 році Холі будуть святкувати з 10 по 19 березня. Основними днями свята стануть 12, 13 і 14 березня, повідомляють «Аргументи і Факти в Білорусії».

Фестиваль фарб проходить на початку весни протягом декількох днів. В індуїстському календарі Холі, як правило, випадає на Пхалгун Пурніма, що в перекладі з хінді означає повний місяць.

Фото: reuters.com

У різних областях Індії це свято і пов'язані з ним обряди трактуються по-різному. Наприклад, ще з давнини фестиваль пов'язують з міфом про протистояння богів Шиви і Ками і подальшим воскресінням останнього. Більш сучасна інтерпретація урочистості (найбільш популярна на півночі країни) відсилає до історії демниці Холіки, чиє опудало традиційно спалюють на багатті в один із днів свята.

Відео дня
Фото: reuters.com

У рамках фестивалю, крім спалення опудала Холіки, передбачено і осипання один одного кольоровим порошком. Ця традиція також пов'язана з індуїстською міфологією. За однією з легенд, юний бог Крішна розфарбовував своє обличчя кольоровим порошком, щоб його кохана — смертна дівчина Радхі — не боялася його нелюдського вигляду.