Фото: ria.ru

Із закликом здійснювати в Новому, за східним календарем, році, вчинки, засновані на співчутті, доброті та любові звернувся до віруючих верховний лама Калмикії і почесний представник Далай-лами в Росії, країнах СНД і Монголії Тело Тулку Рінпоче, повідомляє РИА Новости.

У буддійській традиції святкування Нового року припадає на перший весняний молодий місяць за місячним календарем. За три дні до настання свята в храмах здійснюється особливий молебень, присвячений дхармапалам — десяти божествам-захисникам Учення. У понеділок Рік вогняної Мавпи змінився Роком вогненної Курки, святкувати цю подію віруючі будуть цілий місяць.

"Цього року так вийшло, що тибетський новий рік за місячним календарем, монгольський, бурятський, калмицький і тувинський випали на один день. Такий збіг відбувається вкрай рідко. Справа в тому, що хоча всі буддисти слідують вченню єдиного наставника, Будди, у різних регіонах існують свої культурні традиції. Дати різних свят вираховуються за місячним календарем згідно з астрологічними принципами", — розповів духовний лідер Калмикії.

Відео дня

За його словами, у свій час тибетці з'єднали індійську, китайську та перську астрологічні традиції і на їх основі створили власну астрологічну систему. Коли буддизм поширився в Монголії, а пізніше і у російських регіонах, там з'явилися місцеві астрологічні системи, які спиралися на ті ж джерела, що і тибетська, але враховували особливості географічного положення цих територій.

"В силу цього можливі відмінності в результатах астрологічних обчислень, хоча й незначні. Але це ні в якому разі не означає, що ми сповідуємо різні форми буддизму", — підкреслив Рінпоче.

Сучасного релігійного змісту буддистський Новий рік набув на початку XV століття, коли відомий реформатор тибетського буддизму, засновник школи Гелугпа лама Чже Цонкап (Цзонхава) розробив правила проведення свят в дацанах (монастирях). До Нового року він приурочив Монлам Ченмо — Великий молебень, який присвячений 15 чудесам, здійсненим Буддою Шак'ямуні в індійському місті Шравасті, і триває 15 днів.

"Новий рік – це хороший привід задуматися про те, що для нас насправді важливо. Я щиро переконаний, що мета нашого життя – щастя і досягти цього можна тільки, спираючись на сили добра. У перший день нового року ми повинні подумати про те, що пройшов ще один рік нашого життя, ми стали старшими на рік, а це означає, що нам залишилося жити на рік менше. Якщо в цей день ми самі собі дамо зобов'язання відтепер прагнути у своїх думках і вчинках виходити з мотивів, продиктованих співчуттям, любов'ю і добротою, то не тільки самі будемо щасливими, але зробимо щасливішими всіх істот", — вважає представник Далай-лами.