Фото: blagovest-info.ru

Співробітники департаменту особливих розслідувань (ДОР) Таїланду 16 лютого почали обшук приміщень, в яких, за їх відомостями, може переховуватись настоятель одного з найбільших і найвідоміших у країні буддійських монастирів — храму Ват Тхаммакай, повідомляє РИА Новости.

У четвер, після кількох місяців перемовин з ченцями і парафіянами, представники влади безперешкодно увійшли на територію храму. Його настоятеля звинувачують у співучасті корупції і отриманні від прихожан грошей, здобутих злочинним шляхом.

Обшук в монастирі планувався ще в минулому році. Але провести його стало можливо лише після того, як у середу ввечері прем'єр-міністр Таїланду Прают Чан-Оча підписав особливий наказ, яким територія храму була оголошена відкритою для перевірки органами правопорядку в рамках розслідування звинувачень проти настоятеля монастиря Пхра Тхаммачайо. Генеральний директор ДОР, полковник Пхайсит Вонгміанг разом з начальником головного управління регіональної поліції Бангкока і сусідніх провінцій генералом Чантхепом Сесаветом, за наказом прем'єра, провели годинні переговори зі старшими ченцями монастиря, після чого шлях на територію Ват Тхаммакай їм було відкрито.

Відео дня

Протягом останніх 6 місяців співробітники ДОР і поліцейські, маючи на руках постанову на арешт Пхра Тхаммачайо, не могли увійти на територію храму, побоюючись кровопролиття: парафіяни Ват Тхаммакай сотнями, а в деякі дні тисячами збиралися у храмі і біля його воріт, створюючи його настоятелю «живий щит». Лідери парафіян були налаштовані рішуче і були готові чинити опір владі в будь-який момент.

Наказ прем'єра був виданий у відповідності зі статтею 44 тимчасової конституції Таїланду, дає надзвичайні повноваження глави кабінету і Національної ради миру і порядку (НСМП, військовий уряд з законодавчими повноваженнями, що прийшов до влади в 2014 році в результаті державного перевороту), і на цей раз ченцям та парафіянам храму довелося підкоритися.

Територія буддійського храму за тайськими традиціями священна і не повинна бути ареною світських конфліктів. Користуючись цим правилом, у Таїланді розорені бізнесмени часто йдуть у ченці на тривалий час (чернецтво в таїландському буддизмі не довічне), і кредиторам доводиться відвідувати їх у храмі і принижено просити віддати борг з повернення у світ.