Фото: blagovest-info.ru

Президент Латвії Раймондс Вейоніс і президент Німеччини Йоахім Гаук в минулу п'ятницю в урочистій обстановці відкрили табличку з назвою нової площі в центрі Риги. Біля церкви Святого Петра з'явилася Площа Реформації, повідомляє Благовест-ІНФО.

Нову назву площа в Вецриге отримала на прохання Латвійської Євангелічно-Лютеранської Церкви і посольства ФРН в Латвії.

«Площа названа на честь руху Реформації, яку розпочав у 1517 році у Віттенберзі в Німеччині Мартін Лютер. У 1522 році Рига стала одним з перших міст в світі, прийнявших Реформацію. Тоді Андреаса Кнопкена призначили священиком церкви Святого Петра», — йдеться в пояснюючій табличці.

Відео дня

Як вже повідомлялося, відкриття нової площі було приурочено до 500-річчя Реформації. Під час узгодження Ризька комісія з топонімів та назв об'єктів міського середовища вказує, що Реформація є дуже великою і важливою історичною подією, що безпосередньо вплинла на населення Латвії в плані формування менталітету, звичаїв, світогляду і культурного середовища.

Як зазначає портал LSM, Рига стала одним з важливих осередків початку Реформації. У 1522 році (коли Лютер був відлучений від Церкви Папою Римським і піддавався переслідуванням в Німеччині) жителі Риги масово захопились новими ідеями. Чимала роль у цьому процесі належала АндреасУ Кнопкену, який написав власні 24 тези християнської віри і, за прикладом Лютера, прибив цей список на дверях церкви Святого Петра.

За словами президента Академії наук Латвії Ояра Спарітіса, назвати площу перед церквою святого Петра площею Реформації було справедливо й закономірно, тому що саме звідси рух почав свій шлях по всій Лівонії, тут пролунали перші в країні лютеранські проповіді, звідси за ринковими площами і крамницях, за ремісничими майстернямя передавалася звістка про початок нових віянь у духовному житті, які спричинили зміни в політиці, оподаткуванні, моделях людських взаємин та інших аспектах життя суспільства.