Фото: ГУ МНС по Забайкальському краю

На відновлення головного храму (Согчен-дуган) найбільшого в Забайкаллі буддистського монастиря - Агінського дацана, який постраждав у травні 2014 року від руйнівної пожежі виділять 40 млн рублів. Повідомляє ТАСС, посилаючись на прес-службу адміністрації Агинського Бурятського округу.

Всього за два роки, що минули з часу пожежі, на відновлення храму з федерального бюджету виділено 63,5 млн рублів, понад 20,5 млн рублів надійшли на благодійний рахунок для пожертвувань. У 2017 році за рахунок федеральних коштів планується продовжити архітектурно-художні роботи - карбування, ліпнину.

Храм вже практично набув звичних рис. В кінці лютого, напередодні свята Сагаалган - нового року за місячним календарем, в ньому вперше, після пожежі, пройде церемонія спалення торішніх напастей - Дугжууба.

Відео дня

Буддійський храм XIX століття згорів 27 травня 2014 року з-за короткого замикання. Ченці і парафіяни встигли винести з палаючого храму книги, вівтар і реліквії. Спільними зусиллями з вогню визволили статую Будди Шак'ямуні.

Агінський дацан - об'єкт культурної спадщини федерального значення. Він розташований в семи кілометрах від селища Агинське - адміністративного центру Агинського бурятського округу, в Росії. Монастир заснований в 1811 році, його головний храм зведений у 1886 році. В кінці 1930-х років влада закрила монастир, розмістивши у його головному храмі туберкульозний та наркологічний диспансери, головний храм обителі знову відкрився в 2004 році.