Фото:гіа.гі

Король Таїланду Маха Ватчиралонгкон (Рама Десятий) призначив заслуженого буддійського ченця Сомдет Пхра Маха Мунивонга, настоятеля монастиря Ват Ратбопхит, головою загальнонаціональної буддійської сангкхи (чернецтва), новим буддійським патріархом країни, повідомляє РИА-Новости, з посиланням на газету Nation і на заяву прем'єр-міністра Таїланду генерала Праюта Чан-Оча.

Генерал Прают заявив, що подав королю список з п'яти найбільш шанованих ченців, з якого монарх вибрав Сомдет Пхра Маха Мунивонга і прийняв остаточне рішення про його призначення.

Сомдет Пхра Маха Мунивонг належить до буддійської школи (чернечого ордена) Тхаммают, заснованої в середині XIX століття королем Сіаму (нині Таїланд) Монгкхутом (Рамою Четвертим).

Відео дня

Патріарх народився в червні 1927 року і в десятирічному віці прийняв послушницький постриг. Таким чином, його монастирський "стаж" становить більше 80 років.

Сомдет Пхра Маха Мунивонг отримав в таїландському Буддійському університеті ступінь бакалавра теології і ступінь магістра історії та археології, останній він отримав в Індії. Він також є почесним доктором теології таїландського Буддійського університету.

Пост буддійського патріарха в Таїланді є довічним. Цей пост був вакантним з 2013 року, так як після смерті попереднього патріарха у Вищій раді сангкхи виникли суперечки з приводу кандидатів на заміщення цієї посади.

За законом, прийнятим на початку 80-х років, кандидат на пост патріарха повинен обиратись шляхом голосування у Вищій раді сангкхи, а потім направлятись на затвердження до короля. У раді довгий час жоден кандидат не набирав більшості голосів.

У грудні 2016 року парламент Таїланду переглянув закон про Вищу раду сангкхи і прийняв його нову редакцію, повернувши право монархові призначати патріарха.

Таїландські монархи призначали буддійських патріархів з моменту заснування цієї посади з часів царювання першого короля династії Чакрі, Рами Першого, з кінця XVIII століття.