Фото:art-news.com.ua

Статуя заввишки приблизно 12,5 футів (близько 4 метрів) була знайдена після того, як з озера, яке використовували як один з резервуарів прилеглої гідроелектростанції, відкачали воду, повідомляє art-news.com.ua.

Експерти відзначають, що вік знахідки, ймовірно, перевищує 350 років.

Фото: art-news.com.ua

За словами археологів, статуя була створена в часи епохи династії Мінь (приблизно 1368-1644). Першими цю унікальну реліквію помітили місцеві жителі. На даний момент вона перебуває під охороною, поки експерти проводять різні аналізи. Проте варто відзначити, що Будда зберігся напрочуд добре. Археологи вважають, що статуя, починаючи з 1958 року (саме тоді побудували гідроелектростанцію) і до сьогоднішнього дня, перебувала під водою, можливо, тому вона в такому прекрасному стані.

Відео дня

З'ясувалося також, що ця статуя вважалась найсильнішим оберегом міста Сяо Ши, яке стояло прямо на місці злиття двох річок. Є думка, що на дні водосховища, а саме біля ніг Будди, розташований стародавній храм. Дослідники планують вивчити його за допомогою спеціального підводного обладнання.

Цікаво! Статуя занурилася під воду, коли приблизно 60 років тому побудували водосховище Хонмень та гідроелектростанцію. Експерти із НДІ археології провінції Цзянсі відзначили, що в ті часи в Китаї ще не діяв закон про охорону старожитностей.