Фото: AFP

В індонезійській провінції Центральна Ява при прокладці водопроводу був виявлений кам'яний ковчег з 22 золотими пластинами, присвяченими древнім божественним зберігачам, повідомляє The History Blog.

Знахідка була зроблена в селі Рінгіларік. Будівельники випадково натрапили на невеличкий цегляний ковчег розміром 14 на 13,5 сантиметрів. Його висота складає всього шість сантиметрів. На місце були запрошені археологи, які витягли знахідку з грунту. Усередині виявилися 22 тонкі пластини, виконані з високопробного золота чистотою 18 карат.

Вчені відзначають, що вони знаходяться в прекрасному стані. На кожній пластині є написи, виконані давньояванською мовою. Вони присвячені так званим локапалам  - богам сторін світу. На пластинах вигравірувані імена восьми з них, зокрема, богів Індра, Яма, Варуна та інших.

Відео дня

Яванський індуїзм також включає в себе дев'ятого бога – покровителя центру. Всі разом ці божества називаються Девата Нава Санга, або дев'ять божественних зберігачів. Попередній аналіз показав, що пластини були створені приблизно за п'ять століть до появи імперії Маджахапіт – держави, що існувала на острові Ява з XIII по XVI століття.

segodnya.ua