Склад благодійної організації. Фото: krsk.kp.ru

Директор «Єдиної служби правової допомоги «3222» Денис Осмоловський розповів про недосконалість законодавства у сфері гуманітарної допомоги і його виконання - це призводить до того, що за будь-якої влади з'являються люди, які вважають, що можуть взяти цю сферу під свій контроль і керувати нею в ручному режимі, повідомляє «Релігія в Україні».

Переглянувши Єдиний реєстр судових рішень (ЄРСР), Денис Осмоловський виявив, приміром, такий факт: «СУ ГУНП у Волинській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №12016030000000105 від 22.06.2016 за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України за фактом присвоєння майна благодійними організаціями.

Досудовим розслідуванням установлено, що службові особи Духовного управління християнських церков «Царство Боже в Україні», Волинського обласного фонду «Милосердя», «Незалежної Христової церкви», Волинського обласного БФ «Плече», «Братерства при соборі церков України християн віри Євангельської «Відкрита біблія» і Волинського обласного БФ «Ханун» протягом 2015-2016 рр., з метою ухилення від податкових та інших митних платежів ввозять на територію України гуманітарну допомогу, зокрема одяг від різних трендових марок, які надалі привласнюють і реалізують суб'єктам господарювання».

Відео дня

Громадські активісти запропонували: розробити форму звітності та порядок її складання; створити робочу групу для обговорення форми, створення програмного забезпечення для надання звітності в електронному вигляді; провести переговори з розробниками ПЗ для податкової. Однак відгуку в членів робочої групи при Мінсоцполітики це не знайшло.

За результатами моніторингу, проведеного представниками громадської ради при Мінсоцполітики та з метою звернути увагу на зловживання й надалі їх усунути, громадські активісти склали колективне звернення до віце-прем'єр-міністра П. Розенка.