Его Святейшество Далай Лама XIV Тэнзин Гьяцо родился 6 июля 1935 года

Сьогодні буддисти всього світу відзначають 81-й день народження духовного лідера – Далай-лами. За словами Шаджин-лами Калмикії його глибоко шанують мільйони людей, він відвідав понад 67 країн світу, побувавши на шести континентах, йому було присуджено більше 150 нагород і премій. У 1989 році Далай-лама був удостоєний Нобелівської премії миру.

«Далай-ламі виповнюється 81 рік, однак, по суті, це всього лише дата, оскільки, незважаючи на похилий вік, він продовжує здійснювати духовно-пастирські поїздки, дарувати буддійські вчення, виступати з лекціями, щоб нести людству послання любові, співчуття та доброти, які особливо необхідні в наш час», - йдеться у зверненні Шаджин-лами Калмикії Тело Тулку Рінпоче, опублікованому на сайті Калмицького Центрального Буддійського монастиря "Геден Шеддуп Чой Корлинг".

Лідер буддистів Калмикії закликав пам'ятати про науку Далай-лами. «Мені часто задають питання, що було б найкращим подарунком вчителю на день народження? На мою думку, найкращий подарунок – це памятати про настанови Далай-лами, застосовувати їх на практиці, слідувати їм у повсякденному житті. Як говорить наш лидер, одне з його основних зобов'язань – це поширення загальнолюдських цінностей, таких як співчуття, терпіння, самодисципліна, вміння прощати і задовольнятися малим», - сказав лама.

Відео дня

У зверненні сказано, що в Калмикії широко святкують день народження Далай-лами. У республіці організовано релігійні та культурні заходи, які об'єднують всіх віруючих. Це спільне свято, це справжнє торжество миру, дружби, любові і співчуття.

«В цей сприятливий день давайте помолимося про довге життя Далай-лами і пообіцяємо, що будемо виявляти душевну теплоту. Не тільки по відношенню до рідних і близьким, але й по відношенню до всіх оточуючих, до всіх живих істот. Це буде найкращим з подарунків, які ми можемо принести нашому Вчителю», - закликав усіх Тело Тулку Рінпоче.