Вардавар В Крыму. Монастырь Сурб-Хач Фото: РИА Крым

Головне духовне свято вірмен Вардавар, яке урочисто проходило у монастирі Сурб-Хач у Старому Криму, відбулось під проливним дощем. Злива почалася відразу після літургії, яка традиційно проходила в монастирі.

Святі отці Вірменської Православної Церкви впевнені: прикмета хороша, вода змиє всі гріхи, тим більше, що свято Вардавар пов'язане саме з водою, передають Новини Криму.

Після майже годинної зливи гості та господарі свята все ж сіли за столи і відсвяткували Вардавар згідно з традиціями.

Відео дня

Вардавар — вірменське національне свято на честь богині любові Астхік, святу понад 5000 років. Його відзначають на 98 день після Великодня. Свято відоме своїм звичаєм обливати один одного водою і прикрашати будинки букетами червоних або помаранчевих троянд. Слово Вардавар перекладається з давньовірменської як «обливати водою».

У суботу перед Вардаваром Церква згадує Старозавітний Кивот і відзначає свято Нової Святої Церкви. Понеділок після Вардавара — день поминання покійних. В Криму це свято відзначають в монастирі Сурб-Хач, який розташований за 3,5 км на північний захід від міста Старий Крим Кіровського району. Монастирський комплекс Сурб-Хач з вірменської перекладається, як монастир Святого Хреста.