У США проходить виставка буддійського мистецтва Тибету / savetibet.ru

В Художньому музеї Рудіна проходить виставка «Другий Будда: володар часу».

Як повідомляє "Седмиця" з посиланням на сайт музею, виставка присвячена індійському вчителю буддійської тантри VIII століття Падмасамбхаве, який вніс значний вклад у становлення тибетського буддизму. Власне за його діяльність в якості першого проповідника буддизму в Тибеті він вважається «другим Буддою».

На виставці представлено близько 40 робіт, створених у період з XIII по XX століття. Це культові зображення на тканині та скульптури з дорогоцінних металів та каміння – і численні тематичні стенди розповідають історію шанування і становлення письмових переказів і легенд про Гуру Рінпоче. Твори релігійного мистецтва демонструють широкий спектр мальовничих стилів і регіональну різноманітність, яка проявилася в процесі вираження і фіксації ідей та сюжетів, які пов'язують з ім'ям знаменитого вчителя буддійської Тантри.

Відео дня

Виставка має три тематичні секції, перша з яких представляє вчителя Падмасамбхаву в контексті середньовічної культури тибету. Дві інші секції знайомлять відвідувачів з великим віроповчальним і культовим спадком тантричного буддизму, з тим, які зміни він зазнавав протягом століть і в якому вигляді зберігається сьогодні.

Завдяки інтерактивній технології доповненої реальності (AR technology) гості виставки можуть при розгляді експонатів бачити невидимі для фізичного зору елементи зображень і скульптур. За запевненням організаторів виставки це здатне відкрити новий вимір у сприйнятті тих чи інших окремих стародавніх і нових пам'яток буддійського мистецтва, так і в розумінні легенд та історій учителів і хоронителів переказів Тантри.