Лингаята / India Daily

Індійський штат визнав 800-річний культ лінгайяти в якості окремої малої релігії – це тантрична шиваїтська школа, поширена на півдні Індії.

Як повідомляє "Седмиця" з посиланням на religionnews, багато десятиліть послідовники лінгайати, релігійного вчення, близького до традиційного індуїзму, лобіювали його відділення від домінуючої релігії субконтиненту. Минулого тижня партія «Індійський національний конгрес» (ІНК), правляча партія штату Карнатака на південному-заході країни, де лінгайаята найбільш поширена, дарувала їй статус офіційної релігії меншини.

«Наше віровчення зародилося як революційний протест проти ортодоксального індуїзму. Воно багато в чому протистоїть догматам і змісту індуїзму, а тому це окрема релігія», – сказав С. Джамдар (S. Jamdar), генеральний секретар групи «Джагатик Лингайат Махасабха», яка очолила рух за офіційний статус релігії.

Відео дня

За його словами, лінгайати по всьому штату «перебувають в ейфорії» від визнання своєї релігії у результаті багатомісячних і багатотисячних демонстрацій за відділення. Лінгайати також очікують, що це визнання не обмежиться штатом Карнатака, а пошириться на всю Індію.

Деякі політичні аналітики стверджують, що надання лінгайате статусу офіційної малої релігії в штаті Карнатака – це спроба партії ІНК повернути підтримку місцевих громад напередодні виборів, що відбудуться в цьому році. Лінгайати довго підтримували ІНК, але в останні роки намітилася тенденція відтоку їх підтримки на користь БДП. За різними статистичними даними, лінгайати наразі складають 10-17 % населення штату Карнатака або близько мільйона осіб.

Статус офіційної релігії меншини дасть лінгайатам цілий ряд соціально-політичних переваг і пільг у штаті Карнатака, якими користуються представники інших малих релігій, зокрема ісламу, християнства і джайнізму. Зокрема, лінгайати тепер можуть мати школи і виділяти в цих школах не менше половини місць для дітей своїх громад. Крім того, вони тепер одержують розширений доступ до освітніх програм та державної підтримки.

Основний принцип лінгайята – поклоніння лінге бога Шиви. Кожен лінгайат носить з народження натільну лингу - символ божественної сили. Релігійна практика лінгайята носить характер бхакті, тобто поклоніння і любові. Але, на відміну від інших послідовників бхакті, лінгайяти прагнуть до повного ототожнення того, хто поклоняється з об'єктом поклоніння для повного оволодіння всіма енергіями (шакті). Лінгайатські громади побудовані на принципах демократії та повної рівноправності чоловіків і жінок.