Ниели на Балі / religionnews.com

На острові Балі пройшов «день мовчання»: спорожніли вулиці, не працювали магазини і аеропорти, оскільки це день душевного очищення в буддистській традиції, останній день року за місцевим стилем.

Як повідомляє "Седмиця" з посиланням на religionnews, на Балі о 6 годині ранку останнього дня року за місцевим стилем (17 березня цього року) на острові була зупинена діяльність ЗМІ, все громадське життя, скасовані авіарейси та закриті всі магазини. Це так званий «день мовчання» або «Ніепі». Протягом доби з 6 ранку не можна виходити на вулицю, шуміти, говорити, а вночі не можна вмикати світло.

Цього року, вперше в історії острова, оператори мобільних телефонних служб навіть відключили послуги мобільного інтернету.

Відео дня

За день до Ніепі на Балі проводиться грандіозна церемонія з урочистою ходою та пронесенням величезних опудал, що символізують злих демонів, а також людські пороки. Під час цієї церемонії балійці в традиційному одязі проходять по всьому острову зі спеціальними ношами, на яких стоять гігантські чудовиська, що досягають 10 метрів у висоту. Ближче до ночі, зібравшись на великому полі біля храму, балійці спалюють ці опудала. Це спалення символізує звільнення від усього лихого та демонічного, а сам феєричний карнавал носить назву Ого-Ого.

Потім балійці занурюються в день мовчання і  сидять вдома, не вмикають світло й проводять цілу добу в роздумах, спогадах і медитації, як це запропоновано традицією балійського індуїзму. Незважаючи на прямий зв'язок дня тиші на Балі з індуїстською релігією, дотримуватися тиші повинні всі жителі острова, в тому числі й приїжджі туристи. Ніхто не змусить іновірця або мандрівника медитувати або постити, але вийти з дому, включити гучну музику або запалити вночі світло не вдасться.

Під час Ніепі тишу на безлюдних вулицях оберігають спеціальні релігійні патрулі Печаланг (Pecalang), що суворо стежать за дотриманням усіх приписів.

В основі Ніепі лежить стародавня легенда про те, що цього дня над островом пролітають злі духи, і, якщо дотримуватися тиші та не залучати їх увагу яскравими вогнями, вони вирішать, що Балі – безлюдне місце і пролетять повз.