Почав роботу Верховний духовний рада Вірменської Апостольської Церкви / blagovest-info.ru

У розширеному складі розпочала свою роботу Верховна духовна рада Вірменської Апостольської Церкви.

Як повідомляє "Благовіст-Інфо" з посиланням на прес-канцелярію Першопрестольного Ечміадзіна, у порядку денному – підготовка до святкування 100-річчя Першої вірменської республіки, ситуація навколо Константинопольського патріархату Вірменської Церкви, а також питання, пов'язані з фінансовими надходженнями та діяльністю єпархій.

Засіання триватиме до 23 лютого. Напередодні членів Верховного духовної ради прийняв президент Вірменії Серж Саргсян. Вітаючи гостей, президент підкреслив значення рішень вищого керівного органу Вірменської Апостольської Церкви не лише в церковному і духовному, а й суспільному житті.

Відео дня
2

«Серед питань, що стоять перед нами – події, що відбуваються у Вірменському Константинопольському патріархаті, – це першочергове питання порядку Верховної духовної ради. До порядку денного внесено питання святкових заходів, присвячених 100-річчю Республіки Вірменія і героїчних Травневих боїв (1918 року – ред.)», – зазначив Гарегін II.

«На нашому зібранні буде обговорюватися також Статут Верховної духовної ради. Як знаєте, ми з Верховною духовною радою приступили до впорядкування нашого церковного життя, діяльністю її органів управління, так, наприклад, розроблено Статут національно-церковного зібрання, Статут церковно-представницького зібрання, підготовлений і продиктований проект єпархіального та общинного статуту, щоб єпархії взяли ті канони, які в цьому проекті визначені як обов'язкові. Так, по черзі будуть розроблені статути для всіх органів, і врешті все це разом складе конституції Вірменської Церкви, якщо можна так сказати.

Також маємо ще одне важливе питання: у Верховній духовній раді ми вирішили 2018 рік оголосити роком молоді, наші глави єпархій ініціювали, щоб 5-8 липня ми провели паломництво молоді з єпархій всього світу. Ми очікуємо численні групи молоді, які мають провести зліт в Цахкадзор, у форматі табору. Потім вони здійснять паломництво до Святого Першопрестольного Ечміадзину, де пройде церемонія, і ми звернемося до нашої молоді», - сказав, зокрема, Католікос.

Він також підкреслив, що «завдяки сприянню вітчизняної влади Церква за роки незалежності змогла подолати всі історичні катастрофи, яким піддавалася, несучи величезні втрати».

«У роки Геноциду сталінських репресій ми втратили від 3000 до 4000 церков і 4000-5000 служителів. Сьогодні ми не змогли відновити навіть однієї п'ятої з цих втрат. Однак ті досягнення, які ми зафіксували, зокрема, в цей період незалежності, вселяють надію й оптимізм», – сказав Гарегін II.

Під час зустрічі президент Вірменії вручив державні нагороди – медалі «За заслуги перед Вітчизною» I ступеня, "за внесок у справу збереження та розвитку національних і духовних цінностей", головам Араратській єпархії архієпископа Навасарду Кчояну, Західної єпархії США архієпископу Овнану Тертеряну та Східної єпархії США архієпископу Хажаку Парсамяну.