Протестанти розповіли що страшніше: кінець світу чи нинішній моральний стан суспільства?
Протестанти розповіли що страшніше: кінець світу чи нинішній моральний стан суспільства?

Протестанти розповіли що страшніше: кінець світу чи нинішній моральний стан суспільства?

19:13, 24.01.2012
6 хв.

"Ніяка влада не зможе дати людям добра, якщо вона не буде керуватися Божим законом..."

Представники Ради Євангельських Протестантських Церков України сьогодні на прес-конференції в УНІАН наголосили на необхідності підвищення ролі Церков всіх спрямувань у покращенні моральних якостей суспільства.

До обговорення були запропоновані питання участі християн-протестантів у виборах, ставлення церкви до прогнозованих експертами економічних та політичних криз, а також важливості прищеплення молодому поколінню християнських світоглядних цінностей, здатних врятувати наших співгромадян від будь-яких криз.

Відео дня

Позицію більшості християн протестантського напрямку озвучили голова духовно-консультативної ради Всеукраїнського Союзу євангельських християн-баптистів України Григорій Комендант, старший єпископ Церкви християн віри євангельської України Михайло Паночко та єпископ Асоціації місіонерських церков євангельських християн України Василь Давидюк, який нині очолює РЄПЦУ.

На думку єпископа Михайла Паночка, «жодна сфера особистого та суспільного життя «не працює» без моралі: ані політика, ані бізнес, ні сім’я, ні освіта.

- Якщо подивитись на рейтинг країн за якістю життя, який щорічно публікує ООН, де оцінюється рівень освіти, охорони здоров’я, тривалість життя, рівень злочинності, дотримання прав людини, екологія, ВНД та інше, то побачимо, що країни, які протягом віків формувалися, виховувалися на принципах християнської моралі, рік за роком займають переважну більшість перших місць в цих рейтингах. Останні місця давно посіли язичницькі країни та держави войовничого атеїзму. Таким чином, Божі заповіді, християнська мораль - це єдиний фундамент, здатний забезпечити оздоровлення та розвиток нашої України, - зазначив Михайло Паночко.

Головуючий в РЄПЦУ Василь Давидюк нагадав, що «покликання християнської церкви - виховувати в людей віру, любов, мораль, базується на Божих заповідях».

- Ні в якому разі церква не повинна втягуватись у політику. Історія неодноразово демонструвала згубність цього для самої церкви. Кожному, хто знайомий з молитвою «Отче наш», повинно бути відоме політичне кредо всіх християн: «Отче наш, що єси на небесах… нехай прийде Царство Твоє». Ми закликаємо християн перш за все приділяти увагу проповіді Євангелія, біблійної істини, і голосувати за тих кандидатів, які на ділі демонструють християнські моральні якості, - сказав Василь Давидюк.

Доктор богослов’я Григорій Комендант вважає, що «не треба боятися вигадок про кінець світу».
- Тим більш не варто лякатися «пророцтв» про нинішній, 2012 рік. По-перше, Ісус Христос сказав, що ніхто не знає, коли саме Він повернеться, а, по-друге, Його друге Пришестя — то для християн є не «кінець», а воскресіння, початок нового славного, безгрішного, досконалого життя. Але нам, українцям, звичайно, треба разом докласти зусиль для морального відновлення нашої країни, займати активну позицію, якщо не хочемо, аби існуючі кризові явища погіршилися, - сказав Григорій Комендант.

Запитання представників ЗМІ та інших гостей прес-конференції стосувалися, перш за все, знакових для України подій 2012 року: Дня Соборності, який українці святкують саме цього тижня, призначених на жовтень виборів у Верховну раду України та липневого футбольного турніру Євро-2012.

Доктор філософських наук, заввідділу релігійних процесів в Україні Інституту філософії НАНУ Людмила Филипович та її колега з інституту релігієзнавства Віталій Шевченко наполягали на більш активній участі християн у суспільному житті України, закликали церкви до практичних дій.

Торкнулися і проблемних питань: стосунків християн протестантських церков з братами та сестрами, які сповідують православне чи католицьке віровчення.

«У нас немає жодних проблем з цим. Більше того, вчора ми всі разом брали участь у спільній молитві на честь Дня Соборності, і то дійсно був час єднання християн України у Христі», - сказав з цього приводу Михайло Паночко, і запросив 25 січня на міжконфесійну молитву за єдність християн, на якій разом з протестантськими священиками буде молитися глава УГКЦ Святослав Шевчук.

Питання про хвилю «антисектантських» публікацій підняв Андрій Юхименко, заступник головного редактора видання «КоммерсантЪ. Украина». Він нагадав про трагічний випадок з дівчинкою у селі Іванків і зажадав пояснень відносно причетності до цієї справи дитячого журналу «Стежинка».

За словами Василя Давидюка - голови місії «Світло на Сході», під егідою якої «Стежинка» виходить на пострадянському просторі вже 21 рік, зв`язку між цими подіями немає.

«Журнал розповсюджується в 68 країнах, його щомісяця отримують тисячі дітей по всьому світові, він надходить у всі дитячі бібліотеки як нашої країни, так і інших - і досі ще не було жодного нарікання на його зміст чи ще якихось негараздів», - зазначив пан Давидюк.

Відзначивши, що церкви нині мають взяти на себе відповідальність за моральний стан суспільства та духовне здоров`я співгромадян, лідери протестантизму побажали українцям у нинішньому 2012 році не боятися майбутнього і в усьому покладатися на Христа.

Нагадавши, що представники євангельських церков у 2010 році заявили про неприпустимість втягування релігійних конфесій у політику, священнослужителі заявили наступне: "Ніяка влада не зможе дати людям добра, якщо вона не буде керуватися Божим законом, Божим принципом. Тому ми скеровуємо християн голосувати за тих кандидатів, які знають біблійні принципи, мають мораль і за нею живуть. Ми не голосуємо за партії, блоки чи певних кандидатів - ми навчаємо віруючих вдумливо підходити до проблеми вибору, виявляти свій вотум довіри лише високоморальним людям".

Олена Мокренчук – для «УНІАН-Релігії»
 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся