Управляющий делами УПЦ митрополит Антоний (Паканич).

Керуючий справами УПЦ - про вибори Київського митрополита в умовах війни

14:54, 08.08.2014
6 хв.

Все менше часу залишається до початку роботи Собору єпископів, який обере нового Предстоятеля Української Православної Церкви замість спочилого митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана).

Як іде підготовка до Собору? Як на неї впливають військові дії і політична ситуація в Україні? Розповісти про це "УНІАН-Релігії" попросили керуючого справами УПЦ митрополита Антонія (Паканича).

Владика, до проведення Собору єпископів, на якому очікується обрання нового Київського митрополита, залишилося кілька днів, як іде підготовка до Собору?

Відео дня

За розпорядженням Місцеблюстителя Київської митрополичої кафедри митрополита Онуфрія створено комісію з підготовки та проведення Собору. Зараз члени комісії активно працюють. Йде підготовка приміщень, обговорюються різні технічні питання, розробляється проект регламенту Собору. Як кажуть, робота кипить.

Де буде проходити Собор?

Соборні засідання відбудуться в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври.

Чи будуть допущені на Собор представники ЗМІ?

За існуючою практикою на початку Собору вестиметься протокольна зйомка представниками наших церковних засобів масової інформації. Потім Собор працюватиме в закритому режимі. По закінченні Собору в Успенському соборі лаври відбудеться молебень, на якому вже будуть присутні представники акредитованих ЗМІ. Після молебню заплановано підхід до преси новообраного Предстоятеля.

Зараз, коли, як Ви сказали, «кипить робота», у багатьох виникає питання: чи справляють вплив на підготовку Собору державні органи? Або які-небудь політичні сили?

Ні. Ніякого впливу на роботу підготовчої комісії держава не має. Та й взагалі, я можу сказати, що якогось тиску на Церкву з боку державних чиновників або політичних сил ми сьогодні не відчуваємо.

Зрозуміло, що проведення Собору в Києві в нинішній ситуації вимагає взаємодії, наприклад, з органами внутрішніх справ. Нам необхідно забезпечити безпеку учасників Собору, створити умови для спокійної і конструктивної роботи. Тому ми зверталися з відповідними проханнями до Міністерства внутрішніх справ.

Оскільки верхня лавра - це територія національного заповідника, то проведення Собору вимагає узгодження і з графіком роботи заповідника. Це питання ми обговорювали з Міністерством культури. Але, знову ж таки, тут мова не йде про якийсь вплив на Собор з боку держави. Мова йде лише про забезпечення його проведення. І, треба сказати, що ми знаходимо повне розуміння і підтримку в цих наших проханнях.

Все ж підготовка проходить в непростих умовах: у країні йде війна. Це якось вплине на майбутній Собор?

Зрозуміло, що настрій українських єпископів зараз особливий. Кожен день ми чуємо про загибель не тільки військових, але і мирних жителів. Ми вже кілька місяців живемо з цим болем в серці. Тому всі ми молимося про встановлення миру на Українській землі. І я впевнений, що до вибору нового предстоятеля учасники Собору підійдуть з особливим почуттям відповідальності. Сьогодні, коли наш народ проходить через страшні випробування, Церква повинна явити приклад єдності, приклад справжньої консолідації.

Ви згадали про жертви серед мирного населення. Відомо, що в зоні бойових дій постраждали представники різних християнських церков...

На жаль, за останні місяці ми неодноразово чули повідомлення про загибель служителів різних церков. Зовсім недавно в Луганську загинув священик нашої Церкви отець Володимир Креслянскій, сиротами залишилися його п'ятеро дітей. Зараз ми намагаємося надати допомогу його родині. Постраждали і представники інших конфесій.

Почуття глибокої скорботи викликало у мене звістка про вбивство в Слов'янську служителів протестантської церкви, і я хочу висловити слова щирого співчуття їх родинам, їх близьким, а також християнським громадам, до яких вони належали. Я дуже сподіваюся, що буде проведено ретельне розслідування обставин цього вбивства. Особливо важливо зрозуміти, чи мало це злочин релігійну мотивацію.

Були повідомлення і про захопленнях в полон священнослужителів різних конфесій. Це дуже тривожний знак. Ми живемо в багатоконфесійній країні. І ми повинні зробити все можливе для збереження міжконфесійного миру. Агресія по відношенню до представників інших християнських громад не має нічого спільного з православною мораллю.

Давайте повернемося до теми майбутнього Собору. Якщо я правильно розумію, робота Собору обмежиться одним днем?

Так. Програма Собору буде розрахована на один день. Так що, якщо не трапиться якихось непередбачених ситуацій, вже 13 серпня ми будемо знати результати виборів.

Новообраний Предстоятель відразу вступить в свої права?

Ні. Повноправним головою Української Православної Церкви новообраний Київський митрополит стане лише після отримання благословенній грамоти від Московського патріарха і після урочистої інтронізації. Ми очікуємо, що на інтронізацію новообраного предстоятеля зостануться делегації інших Помісних Православних Церков.

Як Ви думаєте, які першочергові завдання стоятимуть перед новим предстоятелем УПЦ?

Таких задач немало. Якщо говорити про головні виклики, які стоять перед Церквою, то, звичайно ж, необхідно буде розвивати соціальні та благодійні проекти, спрямовані на підтримку постраждалих в зоні бойових дій.

Я думаю, що нинішня війна повинна підштовхнути нас і до більш серйозної роботи з молоддю. В Україні існують потужні волонтерські рухи, досвід яких необхідно використовувати і в Церкві. Особливо важливим завданням буде подолання церковного розколу. Як сказано в посланні до пастви, прийнятому 6 липня нашим Священним Синодом, ми повинні зробити все, щоб церковний розкол пішов у минуле.

Анна Хрустальова, "УНІАН-Релігії".

Фото focus.ua

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся