Управляющий делами УПЦ Митрополит Антоний (Паканич)

Митрополит Антоній (Паканич): Щоб вирішити проблеми сучасності, нам потрібно усвідомити свою історію

14:27, 28.07.2014
4 хв.

Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич) розповів "УНІАН-Релігії" про те, що важливо знати про Хрещення Русі і про постать святого рівноапостольного князя Володимира.

Якщо поглянути на часи Хрещення Русі, що корисного ми могли б взяти з тієї епохи, що допомогло б зараз і згодилося б у майбутньому українському народу?

"МИ БУДЕМО СИЛЬНИМ І ПРОЦВІТАЮЧИМ НАРОДОМ, ТІЛЬКИ ЯКЩО БУДЕМО ЄДИНІ"

Відео дня

Подія, яка сталася понад тисячу років тому на Дніпровських берегах, є воістину доленосною для нашого народу. Розрізнені племена стали єдиним народом, сприйнявши Євангельський ідеал як національну ідею. І ось цей приклад єдності, здатність об'єднуватися в ім'я спільних вищих цілей, я вважаю, є для нас дуже важливим повчанням.

Християнство є державотворчим чинником, що слугувало могутнім імпульсом до духовного, культурного і соціального розвитку нашого народу. Тому будь-які спроби вибудувати політичну чи соціальну парадигму в сучасному суспільстві, без урахування глибоких християнських коренів нашої держави, приречені на провал. У нашій історії, великій християнській культурі, в духовному досвіді багатьох поколінь православних християн, без сумніву, закладений колосальний потенціал і духовно-морального, і культурно-соціального, і економічного відродження.

Щоб вирішити проблеми сучасності, нам потрібно усвідомити свою історію, взяти з неї всі необхідні уроки. Ми будемо сильним і процвітаючим народом, тільки якщо будемо єдині, і якщо головним орієнтиром нашого суспільного та особистого життя буде Христос.

Яке б рішення ми не прийняли зараз, воно повинно співвідноситись з нашою традицією. Не слід забувати, що вибір Володимиром християнства визначав становище нашої країни не тільки в релігійній, а й у культурній сферах. Після цієї події Київська Русь стала впізнаваною для християнських держав. Християнські держави побачили в Київському князівстві споріднену собі державу, і це стало найважливішим чинником у подальшому її розвитку.

Цей історичний прецедент повинен завжди бути у нас в пам'яті при прийнятті будь-якого рішення. Ми маємо пам'ятати: прийняття християнства зробило з конгломерату слов'янських племен потужне державне утворення.

Які риси особистості святого рівноапостольного князя Володимира можуть сьогодні допомогти всім нам?

"СВЯТИЙ ВОЛОДИМИР ПОКАЗАВ, НА ЯКИЙ ВЕЛИКИЙ ПОДВИГ ЗДАТНА ЛЮДИНА, ЯКА ПРИЙНЯЛА В СВОЄ ЖИТТЯ ГОСПОДА"

Святий рівноапостольний князь Володимир показав приклад істинної Євангельської мудрості, адже саме його вибір визначив нашу славну історію і послужив всебічному розквіту давньоруської держави. Але найбільш вражаючим, я вважаю, є те благодатне преображення, яке сталося в особистості святого. Відомий своєю суворою вдачею і язичницьким способом життя, князь дуже вразив своїх сучасників, явивши після прийняття хрещення образ істинного християнина. Він показав, на які великі подвиги здатна людина, що прийняла у своє життя Господа. Думаю, це приклад важливий для кожного з нас.

"МИ ЗНАЄМО, ЩО ТЕПЕР НА НЕБІ ЗА НАС МОЛИТЬСЯ ЩЕ ОДИН ВОЛОДИМИР - НАШ ПРЕДСТОЯТЕЛЬ"

Цього року свято Хрещення Русі та день пам'яті святого князя Володимира затьмарені для нас тим, що вперше ми їх відзначаємо без Блаженнішого Митрополита Володимира. Сьогодні, в День його Ангела ми молимося про спасіння його душі, і наша людська скорбота сповнюється почуттям духовного торжества. Ми знаємо, що тепер на Небі за нас молиться ще один Володимир - наш Предстоятель.

Сьогодні, коли ми згадуємо про свої духовні витоки, нам потрібно посилити свої молитви за мир і процвітання нашого народу. Князю Володимиру вдалося об'єднати слов'ян в єдиний християнський народ і ця єдність, і сама віра православна, як найбільший скарб зберігалися і передавалися з покоління в покоління нашими благочестивими предками. Ми зобов'язані зберегти і примножити велике духовне надбання нашого народу.

Розмовляла Анна Горпинченко, "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся